Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg over de World Press Photo: “Dit is waanzinnig”

Het wordt de meest prestigieuze fotoprijs ter wereld genoemd; de World Press Photo. Dit jaar ging de eer naar de Canadese fotograaf Amber Bracken, met een foto van inheemse herdenkingskruizen. De terechte winnaar? We bespreken het met Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg.

Is de winnaar van de World Press Photo bij uitstek een winnende foto? “Het is echt een huzarenstukje. Er is iets unieks aan de foto. Er heeft nog nooit een foto gewonnen waar geen persoon op staat. Er is altijd een mens dominant aanwezig in beeld. Toen ging ik bij mezelf bedenken hoe de jury tot deze beslissing is gekomen. Toen keek ik naar de foto en dacht ik: ‘Hé, dit is waanzinnig. Op esthetisch is er zo’n prestatie geleverd. Dat deed me denken aan een experiment die ik een paar maanden geleden zelf heb uitgevoerd bij een webserie die ik zelf heb gemaakt.  Ik wilde onderzoeken met een neurowetenschapper of we een soort stappenplan kunnen ontwikkelen om een hele mooie foto te maken.”

Ingrediënten voor een topfoto
Waar moest het stappenplan aan voldoen? “We kwamen uit op een aantal verschillende ingrediënten. Tot mijn verbazing zaten al deze ingrediënten in deze foto. Je hebt hier een prachtige gouden gloed. Je hebt een prachtig kleurcontrast. Eigenlijk moet je symmetrie hebben, maar hier is een heel mooi ritme van de kruizen aangehouden. En dan komt de kers op de taart, en dat is de regenboog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Dirk van der Burg terug.

Vergelijkbare artikelen