Thomas van Groningen: “Bij de oppositie merk je dat het vertrouwen in De Jonge weg is”

Voormalig VWS-minister Hugo de Jonge heeft erkend dat de Kamer eerder geïnformeerd had moeten worden over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Ook werden honderden pagina’s aan WhatsApp-gesprekken openbaar gemaakt. Woensdag volgt een Kamerdebat over de omstreden deal. Wat staat De Jonge te wachten? 

De onthullende appjes tussen Hugo de Jonge en Sywert van Lienden zijn openbaar gemaakt. En hoewel Van Lienden meer contact met De Jonge zocht dan andersom, was er wel degelijk regelmatig contact. Volgens Thomas van Groningen kwam er zeker één saillant politiek detail naar boven. “De Jonge zei dat hij niet bekend was met de inhoud van de deal en dat hij niet bij de besluitvorming betrokken was, maar uit appjes blijkt dat hij wel degelijk van de deal wist. Hij wist ervan en hij heeft de contacten gelegd. Ben je dan betrokken of niet? Ik denk dat daar de discussie over gaat.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kan hij blijven?
Thomas van Groningen moet concluderen dat het geen fraai beeld is dat over Hugo de Jonge naar buiten komt. Zeker gezien de beloofde nieuwe bestuurscultuur en politieke openheid. “Je hebt allerlei tegenstrijdige geluiden. Niet betrokken, maar dan zijn er allemaal appjes. Hij wist het niet, maar hij wist het eigenlijk wel.” In de Tweede Kamer zal de vraag worden gesteld of De Jonge heeft gelogen, of dat hij alleen maar niet de waarheid heeft gesproken. “Bij de oppositie merk je dat het vertrouwen weg is en dat er aan zijn integriteit wordt getwijfeld, terwijl er bij de coalitiepartijen wordt gezegd dat hij een fout heeft gemaakt, maar dat hij kan blijven mits hij zich goed kan verantwoorden.”

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen