Vita de Geus-Kovalenko: “Hoeveel Boetsja’s moeten we nog zien voor er wordt ingegrepen?”

De oorlog gaat een nieuwe fase in met de terugtrekking van het Russische leger uit Kiev en omstreken. De focus ligt nu volledig op de Donbas, in Oost-Oekraïne. Er wordt gevreesd voor een nog wredere fase nu Poetin resultaat moet halen. Wat staat deze provincie, waar inmiddels al acht jaar een oorlog woedt tussen Oekraïners en pro-Russische separatisten, te wachten? We bespreken het met correspondent Michiel Driebergen die jarenlang woonde en werkte in het en met Vita de Geus-Kovalenko die familie in de Donbas heeft.

Nu de troepen rondom Kiev zijn weggetrokken, richt Rusland zijn pijlen volledig op de Donbas in het oosten van Oekraïne. In dat gebied is al jaren een strijd gaande tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten, maar volgens Michiel Driebergen valt het wel mee hoe pro-Russisch het gebied daadwerkelijk is. “In de Sovjet-tijd was het een hele sterke republiek, dus er heerst veel nostalgie naar die tijd en daar speelt Poetin mee. Maar om nou te zeggen dat het helemaal pro-Russisch is. Ik denk dat iedereen alleen maar heel erg bang is dat de Russen komen.”

Ecologische ramp
En volgens Driebergen is dat niet het enige waar de Donbas voor moet vrezen. Nu de Russen in aantocht zijn, liggen er een aantal kolenmijnen voor het eerst in 150 jaar stil. “Als een kolenmijn stil ligt en je doet er niks meer mee, loopt hij vol met water en daardoor raakt het grondwater in het hele gebied vervuild. Behalve een humanitaire ramp, moet de Donbas ook voor een ecologische ramp vrezen. Dat zou heel Oekraïne en ook Rusland treffen. Er zijn heel veel gevaren in het gebied door de oude industrie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Angst voor familie 
Vita de Geus-Kovalenko heeft familie in de Donbas. Nadat ze hoorde hoe de lokale legerleider van Boetsja sprak over de gebeurtenissen in zijn stad, brak de Oekraïens-Nederlandse. ”Ik kon het niet verwerken. Het raakte me zo diep dat we ons niet konden inhouden.” De familie van Vita zit sinds drie weken in de bezette regio en door het gesprek met de legerleider zag ze in hoe groot het gevaar voor haar familieleden is. “Pas toen kreeg ik het besef dat dit hen ook kan overkomen.”

Wanneer wordt er ingegrepen?
Vita vraagt zich ook af wanneer er een keer wordt ingegrepen. “We horen de experts zeggen dat Russen geen spijt hebben. Hoeveel Boetsja’s, Charkovs of Marioepols moeten we nog zien? Wanneer komt er echt een oplossing? Want op dit moment ben ik helemaal niet hoopvol.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen