Attje Kuiken over betrokkenheid Hugo de Jonge bij de mondkapjesdeal: “Ik wil van hem weten wat zijn persoonlijke betrokkenheid is.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft haar zin: donderdag komt Hugo de Jonge naar de Kamer om zich te verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Sinds vorige week ligt de ex-coronaminister onder vuur, omdat appjes werden onthuld waarin hij persoonlijk op gesprekken met Van Lienden aandrong. Ook bleek dat hij voor zijn werk zijn privémail had gebruikt, waardoor mogelijk informatie verloren is gegaan. Is Attje Kuiken bereid een motie van wantrouwen tegen De Jonge te steunen? Ze schoof samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen aan bij Op1.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken boekte een overwinning: Hugo de Jonge gaat verantwoording afleggen in de Kamer over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. “Ik zat hier een jaar geleden ongeveer ook, toen hadden we het ook over de mondkapjesdeal. Voor honderd miljoen is er een deal, tegen ambtelijk advies in, toch doorgedrukt. Toen dachten we al dat er iets niet klopte. Er is altijd ontkent dat er persoonlijke betrokkenheid is geweest van de minister De Jonge, ook op Kamervragen is dat ontkent. Nu blijkt dat toch wel te zijn. Ik wil van hem weten wat zijn persoonlijke betrokkenheid is.”

Werkopdracht
“Het is niet alleen maar het doorgeven van appjes, maar echt persoonlijke bemoeienis die ik als oud ambtenaar als een opdracht zou ervaren. Dat moet opgehelderd worden. Er is maar één iemand die dat goed uit kan leggen, en dat is Hugo de Jonge zelf.” Wat moet er voor Attje Kuiken precies opgehelderd worden? “Eerst wil ik weten wat zijn persoonlijke betrokkenheid is geweest bij deze deal.” De ex-coronaminister zei dat hij niet betrokken was bij de deal. De deal is namelijk gesloten door Martin van Rijn. “Hij was wel degelijk betrokken want hij heeft geappt dat hij blij zou zijn als de deal zou lukken. Als mijn minister mij dat zou laten weten zou ik dat als een opdracht ervaren. Dat vind ik bemoeienis.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Openheid Hugo de Jonge
“De hele samenleving vindt dat een kabinet en een minister eerlijk en fatsoenlijk moet zijn. We zijn allemaal bezig met een nieuwe bestuurscultuur. Minister De Jonge heeft dat hier in zijn afscheidsinterview als minister ook aangegeven. Dat betekent wel met openheid”, zegt Attje Kuiken. Politiek verslaggever Thomas van Groningen is benieuwd hoe open de voormalig minister van Volksgezondheid zal zijn morgen. “Over het gebruik van zijn privémail was hij heel open, maar over de Sywertzaak wilde hij niks zeggen.”

Thermostaat maximaal 19 graden
Met de leus Zet de knop om adviseert de Nederlandse overheid om de thermostaat op maximaal negentien graden te zetten. Thomas van Groningen ging op onderzoek uit op in de Tweede Kamer en wat bleek? “Het was gewoon warm. Op alle verdiepingen stond de thermostaat op 22 graden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Attje Kuiken en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen