Arie Boomsma, Walid Benmbarek en Samefko Ludidi over de vastentijd

Voor het eerst sinds 1995 vallen de ramadan en de christelijke vastenperiode tegelijkertijd. Waar de islamieten tijdens de ramadan tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, slaan steeds meer christenen een maaltijd over of onthouden zich tussen carnaval en Pasen van bijvoorbeeld alcohol, games of social media. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? En hoe gezond is het? Dat bespreken we in Op1 met sportschoolhouder en presentator Arie Boomsma, acteur Walid Benmbarek en voedingswetenschapper Samefko Ludidi, die ook een boek schreef over intermittent fasting.

Bezinning
Volgens Arie Boomsma is het idee van vasten bij christenen iets weghalen in je leven wat normaal een prominente rol heeft. ”Bijvoorbeeld in die periode geen vlees of geen alcohol. Tegenwoordig vullen veel mensen het in met geen social media. Daarvoor in de plaats komt bezinning. Hoe sta ik in het leven en hoe verhoud ik me tot anderen? Hoe leef ik en waarom?”

Niet alleen maar suikers
Walid Benmbarek doet al sinds zijn tiende mee aan de ramadan. Sinds vorig jaar heeft hij een verandering aangebracht in zijn voedselpatroon tijdens de ramadan. ”In het verleden met vasten lette je eigenlijk niet op wat je eet. Het was vaak zoetigheid en vettigheid. Je merkt toch dat je veel last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid, niet scherp zijn, niet lekker voelen. Ik weet ondertussen dat als je veel suikers eet, je veel van die dalen en pieken hebt. Dus je hebt dan steeds weer meer suikers nodig om weer op je energielevel te komen. Het geheim is vooral echt goede voeding. Zorg in de tijd dat je mag eten, dat je wel de juiste voeding eet. Dus niet de hele tijd alleen maar suikers, maar de juiste groentes, de juiste hoeveelheid water, niet te veel cola of zoetigheid, je eiwitten, je proteïne, koolhydraten, de juiste vetten binnenkrijgen. Dan kan je in principe alles aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Arie Boomsma, Walid Benmbarek en Samefko Ludidi terug. 

Vergelijkbare artikelen