Franc Weerwind: “De gedupeerde ouders bied ik een onafhankelijke steun aan, zodat zij antwoorden kunnen krijgen”

Minstens 1115 kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn de afgelopen jaren uit huis geplaatst. Dat werd ruim een half jaar geleden duidelijk, maar nog altijd is geen van die kinderen weer met zijn ouders herenigd. Wat gaat er mis? Bij Op1 presenteert Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn plan om zo veel mogelijk kinderen weer thuis te krijgen.

Minstens 1115 kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn de uit huis geplaatst. Cabaretier Peter Pannekoek maakte zich er druk om bij Dit Was Het Nieuws en zette de hele kwestie weer volop in de aandacht. In de uitzending noemde hij het staatsontvoeringen. “Ik neem dat woord niet in de mond”, reageert Franc Weerwind. “Kinderen die uit huis zijn geplaatst, daar ligt aan ten grondslag een heleboel redenen. Ik vind het ernstig voor een ouder als hij of zij dit meemaakt. Dat is ook de reden dat ik het in kaart wil hebben, als ouders zich opwerpen. Ik werk met een ondersteuningsteam en we zien dat dat succesvol is. Dat zijn de dertien ouders en dertig uit huis geplaatste kinderen. Dat zijn de aantallen en de feiten. Dat is zeer beperkt, maar we hebben wel een praktijkervaring opgedaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onafhankelijke steun
Fidan Ekiz begrijpt niet waarom ouders en kinderen zo lang moeten wachten tot ze herenigd kunnen worden. Waarom kan de regering dit niet efficiënt oplossen? “De gedupeerde ouders die zeggen: ‘Er is een relatie tussen de kindertoeslagenaffaire en mijn uit huis geplaatste kind’, die bied ik een onafhankelijke steun aan. Ik bied ze kosteloze juridische bijstand aan, zodat zij antwoord kunnen krijgen op de vragen die ze hebben.” Hoeveel kinderen gaat de minister terugplaatsen? “Daar werken wij aan. Ik heb moeders gesproken wiens kinderen zijn herenigd met de moeder. Dat aantal, de feitelijkheden bijhouden, dat gebeurt niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Franc Weerwind terug.

Vergelijkbare artikelen