Jan Slagter: ”Ik roep mensen en ook de politiek op om hier in verzet te komen”

Het ministerie van Sociale Zaken presenteerde de nieuwe Pensioenwet. MAX-directeur Jan Slagter en Wilma Schrover van KBO Brabant vrezen de gevolgen voor ouderen. Wat gaat er met hun pensioen gebeuren? 

Zorgen bij ouderen
Jan Slagter krijgt dagelijks mails van ouderen die zich zorgen maken over de nieuwe Pensioenwet. ”Veel mensen in Nederland hebben al weinig vertrouwen in de politiek en weinig vertrouwen in de sociale partners. En nu gaat er iets gebeuren met het pensioenstelsel waarvan ze al hebben ondervonden dat ze al 10 à 15 jaar niet zijn geïndexeerd. In totaal hebben de ouderen zo’n 40 miljard euro ingeleverd de afgelopen jaren. Dat zit in de pensioenpotten, dat hebben ze niet gekregen, dat heeft met de rekenrente te maken. Ze maken zich zorgen over hoeveel pensioen ze straks nog krijgen. Want die pensioenpot waar we nu collectief gebruik van maken dat worden straks allemaal kleine potjes voor ons allemaal. Hoe gaan ze dat uitrekenen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waardevastheid
Volgens Slagter zijn ouderen boos en verdrietig dat het ‘mooiste pensioenstelsel’ wat wij hier in Nederland hebben op de schop gaat. ”Je bent nu afhankelijk van wat de beurs doet. Gaat de beurs omhoog dan gaat je pensioen ook omhoog, gaat de beurs naar beneden dan gaat je pensioen ook naar beneden. Dus die waardevastheid, die we ooit met elkaar hebben afgesproken, dat is nu helemaal van de baan. En daar maken ouderen zich zorgen over. In Nederland is je pensioen je AOW en  je pensioen en dan moet je kunnen rekenen op een vast bedrag.”

Voorloper Groot-Brittannië
Ook Wilma Schrover, voorzitter van ouderenbond KBO in Brabant, merkt ook dat het vertrouwen bij ouderen weg is. ‘’Sociale partners, het kabinet en toezichthouders die het toestaan dat er al 13 jaar geen indexatie plaatsvindt, dan heb je er niet zo heel veel vertrouwen meer in.” Schrover vindt dat er goed gekeken moet worden naar wat er in Groot-Brittannië is gebeurd met het pensioenstelsel. ”Dit pad is ingegaan door het Verenigd Koninkrijk zo’n tien jaar geleden. Daar zijn mensen niet gelukkig. De focus op die korte termijn leidt tot slechtere beleggingsresultaten en daar komen nu weer pleidooien om in godsnaam terug te gaan naar dat oude stelsel. Er ligt een voorloper aan de andere kant van het kanaal, laten we daar nou eens naar kijken. Die hebben die weg bewandeld, dat is niet goed afgelopen. Wij gaan met een prachtig pensioenstelsel in de kern een enorm stelselherziening tegemoet waar we slechte ervaringen mee hebben in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Actie 
Jan Slagter kondigt een collectieve actie aan tegen het nieuwe pensioenstelsel. ”Wij hebben 420.000 leden, daar willen we iets voor doen. Die mensen maken zich echt enorm ongerust. Ik roep mensen en ook de politiek op om hier in verzet te komen. Pas het pensioenstelsel aan, we hebben het mooiste van de wereld. Je kunt best een paar accenten veranderen, maar het hele stelsel op de schop gooien is echt niet te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Slagter en Wilma Schrover terug.

Vergelijkbare artikelen