Heleen over de Linden: ”Stoppen met sancties zou misschien beter zijn, maar van de andere kant wil je ook niet de Oekraïners afvallen.”

De Turkse president Erdogan ontving Oekraïense en Russische delegaties in het Dolmabahçe-paleis in Istanbul. Het doel: het forceren van een staakt-het-vuren in Oekraïne. Bij Op1 praat voormalig correspondent en Turkije-deskundige Froukje Santing ons bij over de Turkse belangen en vertelt sanctie-expert Heleen over de Linden of de sancties tegen Rusland al invloed hebben.

Goede banden
Turkije heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland. Oud-correspondent Froukje Santing: ”Gezien de ligging van Turkije aan de Zwarte Zee is het een land wat gevraagd is om oorlogsschepen te blokkeren indien nodig. Dus in die zin is het denk ik wel een land dat zich opgeworpen heeft als een land dat dit vredesproces vlot wil trekken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Goede kant van de geschiedenis
Santing denkt dat Turkije geschikt is om te bemiddelen in het vredesproces. ”Waar Turkije en Rusland allebei een afschuwelijke hekel aan hebben is het westen. Je ziet dat ze iets gemeenschappelijks hebben, ze willen eigenlijk de eenheid in het westen ondermijnen. Turkije is een land dat wel bij de NAVO hoort, maar niet net als de meeste NAVO-landen de sancties en allerlei andere dingen toepast. Dus Turkije is misschien wel één van de landen die de beste kansen maakt om uiteindelijk in dit proces toch ergens aan de goede kant van de geschiedenis te eindigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Poetin trekt zich niets aan van sancties
Vooralsnog dwingen de oplegde sancties Poetin nog niet op de knieën. Dat verrast sanctie-expert Heleen over de Linden niet. ”Vanaf het begin heeft Poetin al gezegd dat hij zich niks zal aantrekken van sancties, want er zijn natuurlijk ook in 2014 sancties opgelegd. Het enige wat ze dan doen in Rusland is zoeken naar nieuwe oplossingen. Ze zijn erg inventief en creatief dus tot nu toe zijn ze eigenlijk aardig op weg om los te komen van de EU en de sancties die opgelegd worden en om nieuwe kanalen te zoeken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hebben sancties nog nut?
Heeft het dan nog wel nut om door te gaan met de sancties? Over de Linden: ”Dat is de vraag want ondertussen raakt het het Russische volk ook heel erg en dat was nooit de opzet. Je wilt eigenlijk alleen maar de leider treffen.” Toch lijkt Poetin amper getroffen te worden door de sancties. ”Poetin had zijn oorlogskas al lang aangelegd. Die ligt helemaal buiten wat nu getroffen is door de sancties. Daar kan hij gewoon mee verder.” Voor Over de Linden gaan de huidige sancties dan ook wel heel ver. ”Stoppen zou misschien beter zijn, maar van de andere kant wil je ook niet de Oekraïners afvallen. Het signaal naar Poetin moet duidelijk zijn. Het is heel moeilijk om die afweging te maken. Ze hebben ook een symbolische waarde.”

Kijk hier het hele gesprek met Froukje Santing & Heleen over de Linden terug. 

Vergelijkbare artikelen