Minister Ernst Kuipers: ”Stel dat er een nieuwe variant komt die ziekmakender is, dan kan het zijn dat je weer genoodzaakt bent om maatregelen te nemen.”

Geen verplichte mondkapjes in het OV en geen testen voor toegang meer. Ruim twee jaar na de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn vandaag de laatste maatregelen eindelijk afgeschaft. Zijn we nu dan helemaal klaar met corona? We bespreken het met minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

Drie maanden geleden zat Nederland nog op slot vanwege coronapandemie. Vanaf woensdag gaan de laatste versoepelingen overboord: het mondkapje in het openbaar vervoer mag af en testen voor de club is niet meer nodig. “We moeten nog wel een manier hebben om zicht te houden op het aantal besmettingen en de opkomst van een nieuwe variant”, zegt Ernst Kuipers. Volgens de minister van Volksgezondheid moeten we er nog wel rekening mee houden dat we niet definitief van de coronamaatregelen af zijn. ”Stel dat er een nieuwe variant komt die ziekmakender is, dan kan het zijn dat je weer genoodzaakt bent om maatregelen te nemen.”

Per individu of sector
Ernst Kuipers wil dat er per individu of sector nog wel maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat het aantal besmettingen niet oploopt. “Denk aan een deel thuiswerken, het ter beschikking stellen van zelftesten door de werkgever en het zorgen van goede ventilatie op het kantoor of op school.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hugo de Jonge
Uit onderzoek van De Volkskrant bleek dat voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zich actief bemoeide met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Hiermee zou hij destijds de grenzen van zijn portefeuille hebben overschreden. “Je kan er nuances in aanbrengen”, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen, die ook in de studio aanwezig was. “Ze waren partijgenoten, Van Lienden is ook een CDA’er. Dan kan je zeggen dat Hugo de Jonge een partijgenoot even aan een goede deal heeft geholpen. Daarvan hoor je van de mensen rondom De Jonge dat het absoluut geen vrienden waren rond die tijd.”

Vindt de nieuwe minister van Volksgezondheid dat zijn voorganger iets te verwijten valt? “Er loopt een onderzoek. Lopende het onderzoek kan ik er niks over zeggen. Het klopt dat er een crisissituatie was met een groot tekort. In die periode was een groot deel van de mensen die je benaderden malafide”, zegt Ernst Kuipers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug.

Vergelijkbare artikelen