Peter van Uhm over Russische verliezen: ”Van 200.000 ingezette troepen een kwart uit het gevecht gehaald”

Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt, valt op dat het Oekraïense leger erin slaagt een groot aantal hooggeplaatste Russen te doden. Bij Op1 vertelt oud-commando Ray Klaassens welke technieken worden gebruikt en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm weet wat dit betekent voor de staat van het Russische leger.

Zwaar verlies Russen
Op een Russische site van een regeringsgezinde krant kwam een getal van bijna 10.000 gesneuvelde Russische militairen naar buiten. De eigenaar van de krant claimt dat de website gehackt was. Toch is het een aantal dat ook veel vanuit Amerikaanse bronnen wordt bevestigd, zegt Peter van Uhm. ”De Russen houden nog steeds vast aan hele lage cijfers die in mijn ogen niet realistisch zijn. Laten we ons allemaal beseffen dat als het die 10.000 zijn, per iedere gedode Rus zitten daar vijf tot tien familieleden achter. Uiteindelijk wordt dat toch in Rusland bekend en gaat dat tot effect leiden. En als je kijkt naar het aantal gewonden wat je daarvan zou mogen afleiden, dat mag je al snel drie tot vijf keer vermenigvuldigen, dat betekent dat langzamerhand van de 200.000 troepen die zijn ingezet een kwart uit het gevecht is gehaald.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Plan van Poetin
Voorlopig houdt Poetin in ieder geval nog vast aan zijn strategische doelen, denkt Peter van Uhm. ”Hij probeert nog steeds Kiev te krijgen en de zuidkant langs de gehele kust, zo mogelijk doorlopend naar Transnistrië. Hij zal ongetwijfeld proberen om toch nog een keer het oosten van Oekraïne in bezit te krijgen, maar dat zal erg moeilijk worden voor hem. Hij heeft uiteindelijk iets nodig wat hij thuis als succes en winst kan neerzetten, waardoor hij uiteindelijk overeind kan blijven daar. Daar heeft hij in ieder geval Marioepol voor nodig. Hij gebruikt steeds grovere middelen om die stad in te nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oekraïense tactiek
Oekraïners proberen met behulp van door Nederland geleverde snipergeweren hooggeplaatste Russische militairen uit te schakelen. Oud-commando Ray Klaassens legt uit wat de tactiek daarachter is.  ”Een officier heeft vaak het beste overzicht van het gevechtsveld en heeft de meeste informatie tot zich. Als je die weet uit te schakelen dan raakt zo’n eenheid even stuurloos. Je kunt dan een nieuwe officier plaatsen, maar die moet zich toch weer opwerken. Het team moet moet aan hem wennen, hij heeft een andere informatiepositie. Het doet ook iets met het moreel van geheel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sluipschutters
Volgens Ray Klaassens strooit de inzet van sluipschutters aardig wat zand in de Russische machine. Peter van Uhm is het daarmee eens. ”Niet iedere Oekraïner hoeft perse al die skills te hebben van een sniper van de Nederlandse commando’s, als ie maar goed kan schieten met dat wapen. Dat is nu het belangrijkste. In een omgeving als Marioepol zijn plekken zat om je goed te verstoppen, laat de vijand maar naar je toekomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter van Uhm en Ray Klaassens terug. 

Vergelijkbare artikelen