Voetbaljournalist Hilde van Malderen: “Vrouwen stellen niks voor in het Belgische voetbal”

Amper twee maanden geleden werd Marc Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag nog weggestuurd bij Ajax. Nu tekent hij alweer een contract als technisch directeur bij de Vlaamse voetbalclub Antwerp. De Vlaamse voetbaljournalist Hilde van Malderen is compleet verbaasd. 

Moreel compas
In België is met grote verbazing gereageerd op de aanstelling van Marc Overmars bij Antwerp FC. “Het is nu zes weken later, maar na twee weken was het contact er al. Dat is wel heel erg kort”, aldus Hilde van Malderen. Volgens de voetbaljournalist zijn dit soort zaken al langer een probleem in het voetbal bij onze zuiderburen. “Ik gebruik niet graag de term moreel compas en Belgisch voetbal, want het past gewoon niet samen.”

Spijtig
Niet alleen de aanstelling, maar ook de persconferentie waarbij Overmars gepresenteerd werd, riep een hoop vragen op. Zo zouden de normen en waarden van Overmars en Antwerp volledig bij elkaar passen. Ook Van Malderen zag dat de persconferentie volledig in het teken stond van Marc Overmars. “Het gaat over Antwerp en het gaat over Overmars, maar het gaat niet over de vrouwen. Er is niet gepraat met de vrouwelijke personeelsleden. Er is alleen gepraat met Marc en Marc vond het oke.” Van Malderen is van mening dat ook Marc Overmars een hele slechte beurt maakt. “Hij had kunnen zeggen dat hij fout zat, maar het enige dat hij zegt is dat het spijtig is.”

Vrouwen stellen niks voor in het Belgische voetbal
Dat zelfs het onderzoek naar Marc Overmars nog loopt, maakte ook niet uit. Iets wat volgens Van Malderen alles te maken heeft met de positie van vrouwen binnen het Belgische voetbal. “Vrouwen stellen totaal niks voor in het Belgische voetbal. We hebben nauwelijks vrouwelijke voetbaljournalisten en er zijn nauwelijks vrouwen in bestuurskamers.” Ook Van Malderen zelf werd slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. “Ik heb ook dickpics gekregen. Ik voelde me er heel erg klein door als vrouw. En wat moet je er tegen doen? Ze gaan geen voetballer opzij schuiven voor een vrouw, want dat is teveel kapitaal.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de aanstelling van Marc Overmars terug

Vergelijkbare artikelen