Sharon Dijksma over de opvang van Oekraïners in Utrecht: “We willen iedereen een fatsoenlijke plek geven”

Utrecht is druk bezig met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In jaarbeurs staan honderden bedden, het Utrechtse onderwijs wordt uitgebreid voor gevluchtte jongeren en al bijna zeshonderd mensen hebben onderdak gevonden bij gastgezinnen of hotels. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is te gast bij Op1 en vertelt over de dilemma’s en de uitdagingen bij de opvang van Oekraïners in haar stad.

Dilemma’s
Gemeenten worstelen met het vinden van voldoende opvang. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ziet ook in haar stad en provincie de dilemma’s. Dat zit hem vooral in de enorme hoeveelheden vluchtelingen die onze kant opkomen. “We zien heel veel mensen tegelijk naar ons toekomen. Die willen we allemaal op een fatsoenlijke manier een plek geven. Dat gaat niet alleen om Oekraïners, maar ook Afghanen en mensen uit Syrie.”

Crisis
Volgens de burgemeester is het belangrijk dat de huidige situatie wordt gezien als crisis, want daar zitten we al tijden in “Het is belangrijk dat het kabinet met ons vaststelt dat het een crisis situatie is. Niet alleen voor mensen uit Oekraïne, maar ook voor mensen uit Syriërs en Afghanen”, aldus Dijksma.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vluchtelingen in huis
Karin en Michel ‘Tattoo Mick’ van Zanten helpen Dijksma vast een beetje uit de brand. Het kopppel heeft een Oekraïense moeder en dochter in huis genomen, iets waar ze totaal geen spijt van hebben. “Er is niets beters dan een ander kind die je uit die oorlog kan halen. Kinderen onderling zijn zo sterk, maar we zien dagelijks de pijn van een meisje die haar vader heeft moeten achterlaten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de opvang van vluchtelingen terug.

Vergelijkbare artikelen