Roger van Boxtel: “Ga niet zomaar vluchtelingen halen, dat kan een grote deceptie zijn”

Oud-minister Roger van Boxtel schiet Oekraïense vluchtelingen te hulp. Afgelopen week reisde hij samen met zijn tolk Fedor Fursin af naar de Poolse stad Krakau om daar hulpgoederen af te leveren en Oekraïners op te halen. Voor de zeven vluchtelingen die hij mee terug nam, regelde hij onderkomen in het Ruhrgebied en Amsterdam. Van Boxtel en zijn tolk zijn te gast bij Op1 en vertellen ze meer over de reis en de opvang van Oekraïners.

Niet zomaar
Samen met een zijn tolk trok Roger van Boxtel naar de Oekraïense grens, daar leverde hij hulpgoederen af en nam hij vluchtelingen mee terug. Al is dat niet is wat je zomaar even kan gaan doen. “Je moet wel weten waar alles naartoe moet en ook mensen halen moet echt vertrouwd. Je kan niet zomaar bij een deur gaan staan en vragen wie er mee wil naar Nederland.”

Juiste organisatie 
Volgens Van Boxtel is het ook niet zo dat je iedereen gewoon mee kan nemen. “Via onze organisatie hebben we twee namen van vrouwen gekregen die graag naar het Ruhrgebied in Duitsland wilden. Omdat er nog plek was in de auto zijn we de volgende dag naar het station in Krakau gegaan. Daar kwamen we een vrouw tegen met twee kinderen en die wilde echt graag mee. Toen hebben we echt nog een tijd moeten overleggen met de organisatie van de opvang en moeten laten zien dat we voor een juiste organisatie kwamen. Pas daarna konden ze met ons mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oproep
Dat er zo goed wordt opgelet wie er door wie wordt meegenomen, is volgens van Boxtel alleen maar goed. Daarmee voorkom je dat vluchtelingen op verkeerde plekken terecht komen. “Er zijn gelukkig heel veel goede mensen, maar er zijn ook slechte mensen en dat hebben we ook ervaren.” Van Boxtel wil mensen oproepen om echt niet zomaar die kant op te gaan. “We kunnen allemaal helpen, maar als je gaat, ga dan via Rode Kruis of Vluchtelingenwerk. Ga echt met een NGO anders kan het een grote deceptie zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met Roger van Boxtel terug.

Vergelijkbare artikelen