Frans Osinga: “Waar Rusland zijn legers kan aansterken, heeft Oekraïne die luxe niet”

“Marioepol zal niet capituleren.” Dat heeft de Oekraïense vicepremier laten weten op de Russische oproep om de wapens neer te leggen. Ondertussen zijn in Kiev door explosies meerdere doden gevallen en gaan de onderhandelingen tussen de Russen en Oekraïners nog altijd door. Bij Op1 bespreken we met hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga de laatste ontwikkelingen in Oekraïne.

Informatievoorziening
De laatste journalisten zijn uit Marioepol vertrokken. Hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga vindt het slecht nieuws voor de informatievoorziening die we hier ontvangen. Volgens de hoogleraar is het bijna onmogelijk om nog een goed beeld te krijgen. “Het is voor ons allemaal slecht nieuws, we kunnen geen plaatje meer vormen van wat er daar gebeurt. We zijn van het hele conflict al verstoken van goede informatievoorziening.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kan Oekraïne winnen?
Er gaan steeds meer geluiden op dat het Russische leger vastloopt en ongemotiveerd is. Kan Oekraïne de oorlog winnen? Hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga wil niet zo ver gaan, maar ziet inderdaad dat de Oekraïense troepen enorm sterk staan in de oorlog. “Dit weekend zei een vooraanstaand analist in mijn vakgebied dat Oekraïne gaat winnen. Dat gaat mij wat ver, maar het is eigenlijk een patstelling en dat is onverwacht.”

Tijd voordeel Rusland
Bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies en luchtmachtgeneraal Frans Osinga ziet dat er op de grond in Oekraïne niet veel gebeurt. Daarbij geeft hij wel aan dat het niet in het voordeel van de Oekraïners is als de oorlog nog heel lang voortduurt. “Waar Rusland zijn legers kan verversen en aansterken, heeft Oekraïne die luxe niet. De tijd is in het voordeel van Rusland.”

Kijk hier het hele gesprek met Frans Osinga terug.

Vergelijkbare artikelen