Raymond Mens: “Amerika denkt dat alleen Xi Rusland nog uit het moeras kan halen”

Als het aan de Amerikaanse President Joe Biden ligt, duurt het niet lang meer voor de oorlog in Oekraïne voorbij is. Nadat hij al aankondigde voor 800 miljoen euro aan wapens naar Oekraine te sturen, belde hij eerder vandaag met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, die zei dat China en de Verenigde Staten hun verantwoordelijkheid nemen en zich moeten inspannen voor wereldvrede. We bespreken het gesprek met Amerikadeskundige Raymond Mens.

Gesprek van twee uur
De Amerikaanse president Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben vrijdag ruim twee uur lang met elkaar gesproken via een videoverbinding. Het doel van Biden: zorgen dat China Rusland niet te hulp schiet in Oekraïne, al vertelt Raymond Mens dat de Amerikanen sowieso al niet echt onder de indruk zijn van de Russen. “De Amerikanen denken dat er eigenlijk nog maar één iemand is die Rusland uit dit moeras kan halen en dat is Xi.”

Twee opties
In de ogen van de Amerikanen kan China Rusland helpen door militair te helpen of door de keiharde sancties wat te verlichten. “Biden denkt dat als Xi dat doet, het conflict nog kan kantelen in het voordeel van de Russen. Dus het was Biden er alles aangelegen om ervoor te zorgen dat hij niet te hulp schiet”, aldus Raymond Mens. Volgens de Amerikadeskundig heeft Biden Xi twee opties gegeven: of steun aan Poetin, of wereldwijd je producten blijven verkopen, maar het kan niet allebei. “Het statement van de Chinezen is dat ze zich er niet mee bemoeien, maar er niet mee bemoeien is voor de Amerikanen eigenlijk al winst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Raymond Mens terug. 

Vergelijkbare artikelen