Mart de Kruif ziet een sterker Rusland dan we denken: “We kijken met een geel blauwe bril”

Nederland stuurt patriotraketten en 150 militairen naar de Slowaakse grens. De plaatsing van de luchtafweerraketten is bedoeld om de oostflank van het NAVO-gebied militair te versterken, iets wat nodig is vanwege de Russische dreiging. Commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando Jos Kuijpers vertelt bij Op1 meer over de plaatsing van de raketten en oud-commandant der strijdkrachten Mart de Kruif schuift aan met het laatste nieuws uit Oekraïne.

Geel Blauwe bril
De afgelopen dagen zijn er veel berichten te lezen, waarin staat dat het niet goed gaat met het Russische leger. Ze zouden ongemotiveerd en slecht bevoorraad zijn en daarnaast grote verliezen lijden. Toch moeten we volgens Mart de Kruif de Russen niet onderschatten, want ze staan er sterker voor dan we denken. “Ik zie de Russen nog steeds heel intensief vechten, ik zie ze nog steeds bewegen en ook belangrijk. We kijken een beetje met een geel blauwe bril.”

Intensiteit 
Volgens de oud-commandant is de oorlog in Oekraïne er eentje die we in jaren niet gezien hebben. De Kruif maakt zelfs de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. “De intensiteit van de oorlog hebben we niet gezien afgelopen 80 jaar. De Russen vechten elke dag en ze vechten elke dag hard. De dagelijkse verliezen zijn te vergelijken met de verliezen die de Russen en Duitsers gemiddeld leden tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Afschrikken
Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt de Russische dreiging aan de oostelijke flank van de NAVO steeds groter. Reden voor de NAVO om de grenzen in het oosten beter te beveiligen. Nederland draagt nu zijn steentje bij door patriotluchtafweerraketten en honderdvijftig militairen naar de NAVO-grens in Slowakije te sturen. Dat gebeurd onder commando van kolonel Jos Kuijpers, die denkt dat de raketten afschrikwekkend zullen werken. ar de NAVO-grens in Slowakije. “Er gaat een stukje afschrikking vanuit. Als er een geloofwaardige luchtverdediging staat, moet je goed nadenken of je daar iets naartoe stuurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verdediging Nederland
Dat het luchtafweergeschut uit Nederland verdwijnt, betekent wel dat Nederland zelf minder goed beveiligd is tegen een eventuele aanval. Al is ons land op het moment sowieso niet bestand tegen een inval, moet Jos Kuijpers bekennen. “Als ze in Slowakije worden neergezet kunnen ze hier niet worden ingezet. Maar we kunnen met onze luchtverdediging op het moment sowieso niet heel Nederland verdedigen, dat is wel eerlijk om te zeggen.”

Kijk hier het hele gesprek met Jos Kuijpers en Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen