Louise Fresco over de dreigende wereldwijde voedselcrisis

Door de oorlog in Oekraïne dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Rusland en Oekraïne zijn verantwoordelijk voor één derde van alle tarwe in de wereld en ruim vijftig landen zijn daarvan afhankelijk. Dat het graan niet kan worden ingezaaid, betekent dat de prijzen voor voedsel over de hele wereld omhoog schieten. Bij Op1 vertelt de voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit van Wageningen Louise Fresco over de dreigende hongersnood.

Sociale onrust
Er woedt oorlog in ‘de graanschuur van de wereld’. Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor een gigantisch deel van de tarweproductie ter wereld en dat er nu niet gezaaid kan worden, betekent dat we snel met grote problemen te kampen krijgen. Toch hoeven we niet gelijk te vrezen voor een wereldwijde hongersnood, zegt Louise Fresco. “Het is niet een kwestie van dat er plotseling geen voedsel meer is op de wereldmarkt. Maar voor sommige landen, die afhankelijk zijn van graan uit Oekraïne, kan het zorgen voor sociale onrust.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Louise Fresco terug.

Vergelijkbare artikelen