Mart de Kruif: “Van stagnatie is geen sprake. De Russen voeren gewoon hun plan uit.”

De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna drie weken en het einde is nog niet in zicht. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? We spreken met de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Emine Dzhaparova, minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. Russische Nederlandse Kristina Petrasova ziet steeds meer vormen van protest in Rusland en gaat nu zelf een protest tegen de oorlog in Den Haag organiseren en vertelt er over bij Op1.

“De komende dagen worden heel bloedig.” Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is het einde van de oorlog nog niet in zicht. “Van stagnatie is geen sprake. De Russen voeren gewoon hun plan uit.” Hoe dicht zijn de Russen bij de inname van de Oekraïense hoofdstad? “Kiev veroveren is bijna onmogelijk. Je kan het alleen maar vernietigen in de buitenwijken. Als je Kiev binnen gaat, kom je tegen cultureel erfgoed aan wat je niet kunt vernietigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bezoek
Gister was er een bezoek van de Poolse, Sloveense en Tsjechische premiers aan Kiev. “Dat betekent natuurlijk veel voor me”, zegt de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Emine Dzhaparova. “In nood leert men zijn vrienden kennen. Ik denk dat deze premiers, die niet bang zijn om te komen en ons te steunen getuigen van echte steun en moed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Propaganda
Een medewerkster van het Russisch journaal protesteerde in uitzending tegen de oorlog. Kristina Petrasova: “Als er van binnenuit een scheur komt, is het niet meer veilig voor een propagandamachine om verder te werken.” De in Moskou geboren Kristina Petrasova wil zelf ook actie voeren en organiseert daarom een protest tegen de oorlog in Den Haag. “We blijven onze positie uitspreken. We willen niet dat er een algemeen beeld blijft bestaan dat alle Russen Poetin steunen, en dat alle Belarussen Loekasjenko steunen.” De inzet van Kristina wordt ook in Rusland opgemerkt. “Er komt bij mijn broer in Moskou een FSB-agent langs omdat ik hier in het programma zit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wopke Hoekstra, Emine Dzhaparova, Mart de Kruif en Kristina Petrasova terug.

Vergelijkbare artikelen