Tom Middendorp: “Het zou mij verbazen als China ingaat op het verzoek wapens te leveren.”

Volgens Amerikaanse regeringsbronnen zou Rusland de Chinezen om militaire en economische steun hebben gevraagd, maar het Kremlin ontkent dit. Hoe groot is de kans dat China de Russen gaat helpen? We bespreken bij Op1 de laatste ontwikkelingen met oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. De Russen hebben steeds meer gebieden in Oekraïne onder controle. Oekraïense-Nederlandse Vita de Geus-Kovalenko hoort steeds meer verhalen over terreur door de Russische bezetter. 

De onderhandelingen gaan vandaag weer verder. “Dit weekend werd vanuit beide partijen gezegd dat er iets in het verschiet ligt. Dat er optimisme was over dat ze een akkoord zouden bereiken”, vertelt Hans Jaap Melissen live vanuit Kiev. “Ik denk nog steeds dat er iets te bereiken valt. Mogelijk naderen we het einde van deze oorlog als de berichten kloppen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Einde van de oorlog niet nabij
“Oekraïners vertrouwen de Russen niet. Ze liegen, bedriegen en manipuleren.” Vita de Geus-Kovalenko denkt niet dat het einde van de oorlog nabij is. “Lavrov (Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland red.) zegt dat ze Oekraïne niet binnen zijn gevallen. Van de gewone burger is er weinig vertrouwen in deze fase van onderhandelingen. De terreur blijft, of er nu wel of niet onderhandeld wordt. Elke dag vallen er zoveel doden, dat blijft vreselijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

China
Rusland heeft China om militaire en economische hulp gevraagd. Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp denkt niet dat de Chinezen instemmen op dit verzoek. “Het zou mij verbazen als China ingaat op het verzoek wapens te leveren. Dat houd je ook niet verborgen en daarmee wordt China meer een partij in een conflict. Het huwelijk tussen China en Rusland is niet echt een liefdeshuwelijk. Het is een gelegenheidshuwelijk om wederzijdse redenen die samen een tegenwicht tegen het Westen bieden.’’

Volgens Tom Middendorp levert de oorlog in Oekraïne China een voordeel op. “Zij zijn eigenlijk de lachende derde. Ze steunen Rusland wel, maar daarmee is Rusland voor hen ook een soort bliksemafleider. Daardoor is er minder aandacht voor wat China allemaal uitspookt. Daarnaast maakt het Rusland ook wat afhankelijker van China, omdat ze Rusland steunen. Op het moment dat ze een partij in het conflict worden, wordt het kwetsbaar voor ze. China is een land die mondiale economische belangen bovenaan zet. Op het moment dat ze in het pakket van Rusland terechtkomen, komen ze meer geïsoleerd te staan in de wereld. Daar hebben ze geen belang bij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp, Hans Jaap Melissen en Vita de Geus-Kovalenko terug.

Vergelijkbare artikelen