Minister Rob Jetten over de alternatieven voor Russisch gas: “We moeten de klimaatambities zo snel mogelijk versnellen.”

Nederland wil zo snel mogelijk van het Russisch gas af. Op dit moment zijn we volgens de Europese leiders te afhankelijk van Moskou. Maar waar halen we gas vandaan als we het niet meer uit Rusland willen? Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten vertelt bij Op1 wat de ingewikkelde keuzes zijn.

“Veertig procent van het gas dat we in Europa gebruiken komt uit Rusland. Voor Nederland is dat ongeveer twintig procent.” Wat zijn voor Nederland de alternatieven als we van het Russische gas af willen? “We willen allemaal stoppen met het spekken van de oorlogskas van Poetin. We hebben vandaag plannen gepresenteerd over hoe we als Nederland zo snel mogelijk kunnen stoppen met de afhankelijkheid van Russisch gas.”

En dat vraagt volgens Minister Rob Jetten een paar dingen. “We moeten ons op korte termijn voorbereiden op de volgende winter. Als die koud wordt moeten we onze gasopslagen goed op orde hebben en gaan we als overheid helpen om in te kopen. En we gaan met de Gasunie de capaciteit in Rotterdam en de Eemshaven uitbreiden om vloeibaar gas uit andere landen te kunnen importeren. We moeten de klimaatambities zo snel mogelijk versnellen. Mensen helpen met verduurzamen. Praktische tips geven. Misschien twee extra kerncentrales.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kolencentrales
Zijn kolencentrales weer een optie nu we van het Russisch gas af willen? “Op dit moment komt ongeveer de helft van de kolen die we in Europa gebruiken uit Rusland. We willen sowieso voorkomen dat we Russisch gas inruilen voor Russische kolen. In een extreem geval dat er geen gas is dan moet je geen taboe leggen op het inzetten van meer kolenproductie. Nu al naar kolencentrales grijpen is te snel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Jetten terug.

 

Vergelijkbare artikelen