Rob de Wijk: “Geef een conflict de ruimte om zich in een bepaalde richting te ontwikkelen, voor je nieuwe sancties oplegt.”

Defensiespecialist Rob de Wijk vreest een verdere escalatie, doordat de Europese Unie steeds hogere sancties oplegt aan Rusland. Volgens de hoogleraar internationale betrekkingen kan het leiden tot een militair conflict waar onze defensie niet tegen is opgewassen. Volgens De Wijk moet er een andere strategie komen. Desinformatie is één van de wapens van Poetin. In Op1 bespreken we met TILT directeur en oud-luitenant kolonel Gwenda Nielen het gevaar van nepnieuws over de oorlog in Oekraïne. Zij ziet hoe ook in Nederland politici verkeerde informatie delen om hun eigen politieke verhaal kracht bij te zetten.

“Die grote colonne ten noord-westen van Kiev begint zich nu te verspreiden. Je ziet nu dat die omsingeling vorm begint te krijgen.” Op dag zestien van de oorlog loopt de spanning op in de Oekraïense hoofdstad, nu de Russische troepen verder oprukken. “Dnipro lijkt te vallen. Dat betekent dat je troepen kan vrijmaken voor de belegering van Kiev. Dat kan soms wel maanden duren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Conflict de ruimte geven
De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigen opnieuw strengere sancties tegen Rusland aan. “Ik denk dat je daar erg mee uit moet kijken. Zo langzamerhand vraag ik me af: ‘Wat kan je nou nog?’ Je kan in een oorlog niet continu bezig blijven met het opleggen van nieuwe sancties. Poetin heeft al gezegd dat dat een oorlogsverklaring is. Op een gegeven moment moet hij daar iets tegen doen. En wij hebben geen back-up van militaire macht. Geef een conflict de ruimte om zich in een bepaalde richting te ontwikkelen, voor je nieuwe sancties oplegt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk en Gwenda Nielen terug.

Vergelijkbare artikelen