Vita de Geus-Kovalenko: ”Niemand wil cadeautjes, maar iedereen wil eigenlijk vrede en het einde van de oorlog” 

In Oekraïne is de internationale vrouwendag een heuse feestdag. Maar hoe anders was dat vandaag in het land dat geteisterd wordt door Russische aanvallen. Oekraïense-Nederlandse Vita de Geus-Kovalenko vertelt bij Op1 hoe de feestdag normaal gesproken gevierd wordt en hoe het er dit jaar aan toe ging.

In Rusland, Oekraïne en de landen eromheen is Internationale Vrouwendag normaal gesproken een groot nationaal feest. Vita de Geus-Kovalenko: ”Je groeit ermee op. Eigenlijk vanaf het begin geef je bloemen en cadeau’s aan elke vrouw in je omgeving. Wat vroeger was als iets voor vrouwenrechten is nu eigenlijk uitgegroeid tot een sinterklaasfeest bijna. We vieren het maar we weten niet waarom we het vieren.”

Positie van de vrouw
Volgens Vita is de positie van de vrouw in Oekraïne vergelijkbaar met die in Nederland. ”Vandaag de dag tijdens de oorlog zie je echt de vrouwen en mannen gelijk naast elkaar staan. Je ziet veel posters van sterke vrouwelijke militairen. Daar is bijna geen verschil meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dit jaar anders
Het feest werd dit jaar door de oorlog anders gevierd. ”Het belangrijkste wat opviel is dat er veel oproepen zijn van dat ik geen 8 maart wil, maar overwinningsdag. Niemand wil cadeautjes, maar iedereen wil eigenlijk vrede en het einde van de oorlog.”

Kijk hier het hele gesprek met Vita de Geus-Kovalenko terug. 

Vergelijkbare artikelen