Kaag: ”De prioriteit is het dempen van de schade voor mensen die dat het meest nodig hebben”

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor onze welvaart en onze energievoorziening. Bij Op1 schuift minister van Financiën en D66-partijleider Sigrid Kaag aan en vertelt ze over de gevolgen van de sancties tegen Rusland.

Afwezigheid bij vragenuurtje
Er heerst grote onvrede in Den Haag dat minister Kaag een lezing gaf in Maastricht terwijl ze volgens de Tweede Kamer aanwezig had moeten zijn bij het mondelinge vragenuurtje waar vragen gesteld werden over de dalende koopkracht. Volgens Kaag was de Kamer al op de hoogte van haar afwezigheid: ”Ik was al lang afgemeld, meer dan een week geleden, bij de Tweede Kamer omdat ik naar België ging en ik gaf een belangrijke lezing in Maastricht. De vraag die door de Tweede Kamer was gesteld, was aan de premier. Uiteindelijk is hij ook gegaan. Ik heb me netjes afgemeld en gehouden aan alle afspraken en dat weet de Kamer ook.”

Compensatie
Minister Kaag geeft aan naar een aantal opties te kijken voor compensatie van de hoge energierekening. ”We zijn getroffen door een historische crisis van een enorme omvang. We leven in een tijd van ultieme onzekerheid. We kunnen iets doen. Wellicht accijns op benzine, we kijken naar de BTW, een verlaging van de energierekening. Dat alles zijn natuurlijk minder inkomsten voor de staat die veel tegenvallers heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ongeduldige Kamer
De Kamer begint steeds ongeduldiger te worden omdat de plannen van compensatie nog op zich laten wachten. Minister Kaag geeft aan dat het kabinet de plannen de komende weken of dagen bekend maakt: ”De prioriteit is koopkracht en dempen van de schade voor mensen die dat het meest nodig hebben. Maar doen alsof je dit morgen even oplost, nee. Het is een zaak van urgentie en de komende weken of dagen zullen we helderheid geven. De Kamer weet als geen ander dat onder de historische omstandigheden die we hebben dat dat gepast is. Wat premier Rutte ook heeft gezegd, we zullen collectief welvaartsverlies leiden, want we kunnen niet alles compenseren in deze hele moeilijke periode.”

Kijk hier het hele gesprek met Sigrid Kaag terug. 

Vergelijkbare artikelen