Evgeniy Levchenko: ”Wat jullie uitkramen is bullshit. Eigenlijk is het al de Derde Wereldoorlog.”

Nu Rusland steeds meer terrein wint in Oekraïne wordt in verschillende steden geprobeerd inwoners te evacueren. In onder andere Kiev, Marioepol en Charkov zijn door Rusland corridors opgezet om burgers het land uit te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. In Marioepol werd meerdere keren het staakt-het-vuren geschonden. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en Evgeniy Levchenko schuiven aan. 

Geen water en internet
De familie van Evgeniy Levchenko zit in de regio Loegansk in Oekraïne. ”Ze zijn afgesloten van de wereld. Internet werkt al dagen niet meer en er is geen water. Gas hebben ze wel weer aan de praat gekregen dus ze kunnen wel een beetje eten. Maar qua water is het een ramp op dit moment. In meerdere steden krijgen steeds meer mensen problemen met eten krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gaat het westen ingrijpen?
Volgens Tom Middendorp is het niet uit te sluiten dat er een moment komt dat het westen zich toch gaat mengen in de strijd. ”Als het westen zou gaan helpen dan worden ze partij in het conflict en dan wordt het een oost-west-conflict van een veel grotere omvang dan het nu is. Eigenlijk maak je het dan alleen maar erger, dan komt er meer menselijk leed en meer doden. Dat is wat we allemaal niet willen. Maar op een gegeven moment kan je een grens bereiken, dat het westen ook zegt dat het te ver gaat en dat we hier moeten ingrijpen. Maar nu is de vraag waar die grens ligt. Die laat zich heel lastig in aantallen uitdrukken. Dat is een grens die enerzijds door de politiek moet worden bepaald maar ook door de emotie van de samenleving.”

No-flyzone
President Zelensky heeft al meerdere keren opgeroepen tot een no-flyzone. Daar is tot op heden geen gehoor aan gegeven. Middendorp: ”Op het moment dat wij daar een no-flyzone gaan inrichten dan zullen we daar ook vliegtuigen moeten stationeren. Je gaat dan de confrontatie aan met Russische vliegtuigen en dan wordt het een NAVO-Rusland confrontatie. Dan wordt het een groot conflict tussen oost en west.”

Derde Wereldoorlog
Evgeniy Levchenko is het niet eens met Middendorp. ”Ik vind dat u echt buiten de realiteit leeft. Wat jullie hier allemaal uitkraaien is bullshit. Sorry voor dat. We zijn al in een conflict, eigenlijk is het al de Derde Wereldoorlog. Jullie denken gewoon te makkelijk hierover. Hij (Poetin, red.) stopt niet, hij gaat gewoon door, hij gaat iedereen terroriseren. Het is onmenselijk, jullie sturen allemaal dingen, gaan jullie maar vechten, gaan jullie maar dood. Dat kan gewoon niet.” Volgens Middendorp is Oekraïne er ook niet bij gebaat als het verder gaat escaleren. ”Stel dat het westen zou ingrijpen dan worden er veel grovere wapens gebruikt en dan vallen er vele malen meer slachtoffers.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp en Evgeniy Levchenko terug. 

Vergelijkbare artikelen