Lilianne Ploumen wil dat Oekraïense vluchtelingen ruimhartig onderdak krijgen

Radio-dj’s van diverse zenders komen bij elkaar, BN’ers nemen de telefoon op en SBS, RTL en de NPO brengen het gezamenlijke programma ‘Samen in Actie voor Oekraïne.’ Er wordt vandaag van alles gedaan om geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog. Lilianne Ploumen werkte mee aan de tv-actie. Ploumen wil dat -ondanks de woningnood- vluchtelingen hier ruimhartig onderdak krijgen.

Opvang vluchtelingen
PvdA-leider Lilianne Ploumen werkte maandag mee aan de landelijke actiedag voor Oekraïne en hoopt dat meer Nederlanders hun handen uit de mouwen steken. Vooral over de opvang van de vluchtelingen in Nederland zal goed moeten worden nagedacht. “Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk terug, maar er is een grote kans dat veel vluchtelingen wat langer blijven. De vrede is voorlopig niet in zicht en dat betekent dat er voldoende woningen gezocht moeten worden.”

178.000 leegstaande woningen
Ploumen is van mening dat de leegstand van woningen in Nederland uitkomst kan bieden. “Er staan 178.000 woningen leeg. Dat is sowieso al tamelijk idioot en dus zou het kabinet ervoor moeten kiezen om een leegstandverordening in te stellen. Dat betekent dat huiseigenaren lege huizen moeten melden en boetes kunnen krijgen als woningen te lang leeg blijven. Uiteindelijk moet de gemeente kunnen zeggen dat ze mensen hebben die in het huis kunnen wonen.”

Woningnood
Het is opvallend te noemen dat er zoveel woningen leegstaan, terwijl we kampen met een woningnood. Iets waar de PvdA volgens Ploumen al langer tegen vecht. “Wij proberen er al langer voor te zorgen dat huizen bewoond worden. Speculanten en huisjesmelkers mogen geen vrijspel meer krijgen en met een nieuwe stroom aan vluchtelingen is dat alleen maar urgenter geworden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Defensie
Nu de oorlog in Oekraïne in volle gang is, hoopt Ploumen dat Nederland meer zal gaan investeren in de eigen defensie. Misschien zelf wel meer dan de 2 procent die door de NAVO verplicht wordt. “We moeten doen wat nodig is en hoeveel dat is weten we nu nog niet. We zijn bereid te praten en staan open voor voorstellen. Dit is het moment om te doen wat nodig is.”

Kijk hier het hele gesprek met Lilianne Ploumen terug.

Vergelijkbare artikelen