Burgemeester Ihor Kolykhaiev: ”We staan aan de rand van een humanitaire ramp”

De stad Cherson is de eerste en voorlopig enige grote stad in Oekraïne die volledig in handen is gekomen van de Russen. Burgemeester van de stad, Ihor Kolykhaiev, zit nog op zijn post en communiceert via Facebook met de bevolking, die weigert toe te geven. Afgelopen dagen gingen grote groepen mensen te straat op om te protesteren. In Op1 vertelt de burgemeester meer over de situatie in zijn stad.

Humanitaire ramp
Volgens burgemeester Kolykhaiev is de situatie in Cherson heftig maar stabiel. ”Cherson is nu omsingeld en bezet door het Russische leger. We staan aan de rand van een humanitaire ramp. Wij wachten op een humanitair konvooi met eerste levensbehoeften. Medicijnen, insuline, medicijnen voor kankerpatiënten, etenswaren. In Cherson is al het werk stilgelegd behalve vrijwilligerswerk.” Is er een mogelijkheid voor burgers om de stad veilig te verlaten? ”Er is nog geen corridor ingezet waardoor inwoners Cherson op dit moment zouden kunnen verlaten. Dat ligt aan zowel Rusland als Oekraïne. Daarom is het zaak zo snel mogelijk een corridor te creëren, zodat ze weg kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorlog van Europa
”Dit is geen oorlog voor Oekraïne maar voor Europa. Europa denkt dat dit geen bedreiging is maar het zal anders lopen. Wij wonen in de realiteit, bij jullie is dat nog niet geland. Om dit te begrijpen moet je dit fysiek meemaken. Als Nederlandse, Engelse of andere journalisten dit willen bekijken zijn zij van harte welkom. Hier zijn geen fantasieverhalen of films, dit is de realiteit. Dit is oorlog.”

Kijk hier het hele gesprek met Ihor Kolykhaiev terug. 

Vergelijkbare artikelen