Oorlogsfotografe Marielle van Uitert: ”Je moet laten zien hoe een oorlog stinkt”

Terwijl de kogels om je oren vliegen, verslag doen van de situatie in een oorlogsgebied. Het lijkt gekkenwerk, maar het is ook cruciaal om te laten zien wat waarheid is. Fotojournalist Bud Wichers kent de gevaren. Toch vertrekt hij morgen naar Oekraïne om de oorlog vast te leggen, correspondent Michiel Driebergen is juist net terug en oorlogsfotografe Marielle van Uitert stopte, omdat ze weet dat je geluk een keer op kan zijn. 

”Je moet laten zien hoe een oorlog stinkt”, aldus Marielle van Uitert als het gaat over hoe belangrijk oorlogsverslaggeving is. ”Je moet schokkende beelden kunnen brengen om te laten zien wat het gezicht van zo’n oorlog is om mensen in beweging te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Stem zijn
Als oorlogsverslaggever kun je in gevaarlijke situaties terechtkomen. Bud Wichers: ”Het is vooral de intuïtie, de professionaliteit en de ervaring die je meeneemt om te kijken hoe ver je in een situatie wel of niet gaat. Ik wil de verhalen vertellen van mensen die in oorlogsgebieden of rampgebieden zitten, om hun stem te zijn. Dat wil ik doen door beeldverhalen te maken.”

Afstand nemen
Michiel Driebergen is een paar dagen geleden teruggekomen uit Oekraïne waar hij sinds 2013 correspondent is. Hij vindt het vreselijk om te zien hoe het land nu in puin wordt geschoten. ”Dat is ook de reden dat ik hier ben, om even afstand te nemen. Ik ken de stad Charkov heel goed, daar ben ik ongelofelijk veel geweest. De oorlog in Donbas die al acht jaar bezig is, die niet goed op ons netvlies stond, is nu een grote oorlog geworden. Het was iets waar ik altijd voor vreesde. Ik geloofde niet dat die invasie ging gebeuren.”

Kijk hier het hele gesprek met Marielle van Uitert, Bud Wichers en Michiel Driebergen terug. 

Vergelijkbare artikelen