Mart de Kruif: “Inzet van kernwapens betekent ook het einde van Poetin en zijn groot Russische rijk, dat zal hij niet doen”

Opnieuw werden burgers vandaag het slachtoffer van Russisch vuur. Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif houdt zijn hart vast voor de slag om Kiev. Hij vertelt bij Op1 over de laatste ontwikkelingen.

No-fly zone
De Oekraïnse president Zelensky heeft het westen wederom om meer steun gevraagd. Hij hoopt dat er een no-fly zone boven Oekraïne ingesteld kan worden. Volgens oud-commandant Mart de Kruif los je daar echter weinig mee op. “Raketinslagen ga je niet kunnen stoppen met een no-fly zone, het gros van de schade die wordt aangericht door de Russen komt van kanonnen en raketten. Die stop je niet, dat is de ironie.”

Kunnen niet ingrijpen
Desondanks blijft Zelensky de druk op het westen opvoeren. Maar meer hulp dan nu, is lastig te bieden zonder de problemen groter te maken. “Ik snap het heel goed, maar hij weet ook dat we niet anders kunnen. Dat geeft ons een rotgevoel, we voelen ons schuldig, maar als we ingrijpen zijn de consequenties nog veel groter”, aldus De Kruif. Zolang Rusland de grenzen van de NAVO niet oversteekt, zal er volgens De Kruif niet militair door NAVO eenheden worden ingrepen. “Er is een dieprode lijn en die loopt langs de grenzen die bij de NAVO horen. De NAVO is een defensieve organisatie die pas zal ingrijpen als een van de leden wordt aangevallen.”

Wat als Kiev wordt gebombardeerd 
Zelfs als Rusland heel Kiev platbombardeert, zal dat punt niet veranderen. Maar zo’n actie zal wel voor veel discussie zorgen. “Als Kiev in puin gaat, krijgen we binnen de NAVO een discussie of we dit kunnen handhaven. Maar we moeten niet vergeten dat er in Rusland iemand zit die in zijn doctrine zegt dat het gebruik van kernwapens logisch is op het gevechtsveld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kleine kans dat kernwapens worden gebruikt
In bijna heel de wereld heerst de angst dat Poetin daadwerkelijk kernwapens zal gaan inzetten. Toch lijkt de kans daarop klein. “Ik denk niet dat het gaat gebeuren. Ten eerste omdat Poetin heel goed weet waar de rode lijn ligt als je praat over kernwapens. Ten tweede geeft het een enorme schade, die zich niet beperkt tot het inzetgebied zelf. En als laatste gaat het een te grote invloed hebben op de rest van de wereld. India en China zullen dat niet accepteren, want het gaat grote consequenties hebben voor de stabiliteit van de wereld”, aldus Mart de Kruif.

Hij zal het niet doen
Wel staat in de Russische doctrine dat het legitiem kan zijn om over te gaan tot het gebruik van kernwapens. Hoeven we ons dan echt geen zorgen te maken? “Als Poetin ziet dat hij het gevecht niet kan winnen is het de vraag wat hij gaat doen. Er zal een moment komen, en dat kan nu zijn of na vijf jaar bezetting van Oekraïne, dat hij een andere keuze moet maken. Maar het inzetten van kernwapens en de escalatie daarvan, betekent ook het einde van Poetin en het einde van zijn groot Russische rijk. Dat zal hij niet doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

 

Vergelijkbare artikelen