“Als leider moet Mark Rutte weten dat dit olie op het vuur is.”

Op social media gaan de meest heftige beelden van de oorlog in Oekraïne rond. Via TikTok volgen kinderen het conflict op de voet. Basisschoolleraar Martijn Holsappel legt uit wat dit met kinderen doet. In Rusland ziet de jeugd een ander perspectief van de oorlog. Door propaganda ziet de Russische jeugd het conflict op een ander manier. In Op1 bespreken we de gevolgen van het verschil in perceptie met de Russisch Nederlandse Kristina Petrasova en hoofdredacteur van Kidsweek Henrike van Gelder.

Via TikTok volgen kinderen het conflict op de voet. Hoofdredacteur van Kidsweek Henrike van Gelder: “Als ze filmpjes zien waarin molotovcocktails worden gegooid, is het wel zaak om ze uit te leggen waar ze naar kijken. Ik zou zeggen: ‘Kijk even mee.’ Mijn kinderen zitten in een wat liefelijke algoritme. Zij zien vooral steunbetuigingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Slavia Ukraini
Mark Rutte hield een speech waarin hij afsloot met de woorden ‘Slavia Ukraini’, wat Glorie aan Oekraïne betekent. Volgens de Russische ambassade in Nederland is dit een fascistische leus. “Dit is psychologische oorlogsvoering door de Russen”, zegt hoogleraar Beatrice de Graaf, die ook in de studio aanwezig was. De Oekraïense slogan is ontzettend populair bij etnische Oekraïners, maar was verboden in de Sovjet-Unie. Volgens Kristina Petrasova was het niet slim om deze slagzin te gebruiken. “Als leider moet Mark Rutte weten dat dit olie op het vuur is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Martijn Holsappel, Kristina Petrasova en Henrike van Gelder terug.

Vergelijkbare artikelen