Beatrice de Graaf: “Poetin zegt: ‘Rusland is het Derde Rome.’ Dan gaan alle alarmbellen af bij historici.”

Snappen we wel wat Poetin drijft? Volgens hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen Beatrice de Graaf is de Russische president bezig met een heilige strijd, met zijn droom van het heilige Russische rijk als inzet. Valt er überhaupt met hem te onderhandelen of moet alles wijken voor die droom? We bespreken het bij Op1.

“Als mensen zeggen: ‘Ik doe iets voor God of ik doe iets voor mij natie. Ik offer mezelf op.’ Moet je dat in eerste instantie serieus nemen”, zegt hoogleraar Beatrice de Graaf die ook onderzoek doet naar radicalisering. “Poetin zegt: ‘Rusland is het Derde Rome.’ Dan gaan alle alarmbellen af bij historici. Het Derde Rome wat Poetin wil vestigen is een voortzetting van het oude Rome van de keizers en van Constantinopel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tsaar
“Poetin wordt gedreven door de opvatting van een heilig Russisch rijk, met zichzelf als redder van de natie.” Maar wat is dan die natie? “Dat is het samenbrengen van alle Russische volken en het herstellen van de Russische glorie. Hij roept steeds dat hij de tsaar in ere wil herstellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Beatrice de Graaf terug.

Vergelijkbare artikelen