MIVD-directeur Jan Swillens: “Wij hebben een wetswijzing nodig, zodat wij beter in staat zijn om de aanvaller in de gaten te houden.”

De MIVD heeft een cyberaanval op Nederlandse routers door een beruchte Russische militaire hackersgroep verstoord. We bespreken bij Op1 met MIVD-directeur Jan Swillens hoe groot de dreiging is voor Nederland en natuurlijk de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne.

“Wij kunnen op dit moment de digitale veiligheid van Nederland onvoldoende waarborgen.” Dat is volgens de MIVD-directeur hun grootste zorg. “Dat is de reden dat we iets gedaan hebben wat we niet vaak doen. En dat is naar buiten treden en duidelijk maken dat die digitale onveiligheid echt dichtbij komt. Om die digitale veiligheid goed te waarborgen wil je weten wat de tegenstander wil doen. Dan moet je op een goede inlichtingenpositie terecht komen. Het liefst wil je in zijn telefoon kijken of zijn e-mails meelezen.”

Wetswijziging 
Jan Swillens wil wijzigingen in de werkwijze zien. “We hebben eigenlijk drie dingen nodig. Het eerste zijn goede mensen, en die hebben we. Het tweede is een heel slim plan. Een goede strategie om niet in ieder incident heel veel capaciteit te stoppen, maar echt proberen achter de intentie te komen van de tegenstander. Het derde wat we nodig hebben is een werkende wet.” Want de huidige wet werkt volgens Jan Swillens onvoldoende. “Wij hebben een wetswijzing nodig, zodat wij beter in staat zijn om de aanvaller in de gaten te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Clusterbommen
Er zijn meldingen gemaakt dat de russen clusterbommen inzetten. Op internet circuleren foto’s van de zeer omstreden bom, omdat het tot veel burgerdoden kan leiden. Ondanks het vele nepnieuws dat online rondgaat, heeft de MIVD-directeur concrete informatie dat het Russische leger dit ingezet heeft. “De informatie die beschikbaar is hebben wij geanalyseerd. Wij werken in gradaties. Iets is onwaarschijnlijk, het is mogelijk, het is waarschijnlijk, het is zeer waarschijnlijk of het is bevestigd. Dit is zeer waarschijnlijk. Dat is omdat we niet zelf ter plekke zijn geweest, maar het is de hoogste graad van waarschijnlijkheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Swillens terug. 

Vergelijkbare artikelen