Geert-Jan Knoops: ”Kans dat Poetin uiteindelijk voor de rechter verschijnt te verwaarlozen”

Dagelijks circuleert een oneindige hoeveelheid beelden van de oorlog in Oekraïne op internet. Wat is nepnieuws en wat is echt? Onderzoeksjournalist bij de New York Times Christiaan Triebert gebruikt openbare bronnen om informatie afkomstig van de Russische en Oekraïense overheden te verifiëren of te ontkrachten. Het Internationaal Strafhof opent per direct een onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Advocaat Geert-Jan Knoops legt uit hoe dat proces gaat.

Het Internationaal Strafhof opent per direct een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Geert-Jan Knoops: ”Het is niet eerder in de geschiedenis van het Strafhof voorgekomen dat zo snel een onderzoek is toegekend. Dat is omdat 39 landen gisteren aan de hoofdaanklager Karim Khan hebben gevraagd een onderzoek in te stellen. Dat waren de 39 landen die het Strafhof hebben erkend. Rusland en Oekraïne hebben het Strafhof niet erkend. Hoe sneller het bewijsmateriaal veiliggesteld kan worden des te authentieker is het bewijsmateriaal.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kans te verwaarlozen
Rusland is dus geen lid van het Strafhof. Hoe groot is de kans dan dat Poetin ooit voor de rechter verschijnt? Knoops: ”Ik werk nu acht jaar als advocaat bij het Internationaal Strafhof. Als ik zie wat daar de track record is van politici die daar uiteindelijk verschijnen is dat niet erg groot. De realiteit van tv is anders dan in de rechtszaal. De acht jaar dat ik daar werk blijkt dat bewijs van oorlogsmisdrijf heel moeilijk te leveren is. Zeker ook de koppeling van zo’n mogelijk misdrijf aan een politicus. De kans dat vanuit Rusland een politicus of militair leider uiteindelijk in Den Haag zal verschijnen is te verwaarlozen.”

Kijk hier het hele gesprek met Geert-Jan Knoops en Christiaan Triebert terug. 

Vergelijkbare artikelen