”De enige hoop is dat mensen uit zijn omgeving de moed hebben om hem het Kremlin uit te gooien”

Bijna twintig jaar was hij er correspondent. Nu ziet Peter d’Hamecourt zijn geliefde Rusland genadeloos hard toeslaan in Oekraïne. Hoe is het met het verzet onder de Russische burgers tegen de oorlog? Duidelijk is dat Poetin Russisch verzet hard aanpakt. Russische Nederlandse Kristina Petrasova ziet daarom een toenemende stroom aan Russische vluchtelingen. 

Ook Russen willen vluchten
Kristina Petrasova spreekt veel Russen die willen vluchten uit Rusland. ”Ze zijn bang omdat de repressiemachine ongekend hard is uitgerold de afgelopen jaren. Heel veel arrestaties, in de afgelopen zeven dagen zijn er bijna 8000 mensen gearresteerd.” Het is voor Russen gevaarlijk om te vluchten. ”Als burger van een agressorland kan je natuurlijk geen aanspraak maken op een officiële vluchtelingenstatus. Je bent eigenlijk aangewezen om te vluchten naar landen waar je zonder visum of paspoort naartoe kan reizen zoals Georgië, Armenië of Turkije. Maar dat is ook maar tijdelijk, dus daarna moet je snel iets regelen want als je terugkomt dan ga je eraan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Poetin wil geschiedenisboeken in
Peter d’Hamecourt was twintig jaar correspondent in Rusland en kijkt verbijsterd naar hoe Poetin het land de vernieling in helpt. ”We moeten onszelf afvragen waarom we hem niet gestopt hebben in al die jaren. We waren kritisch maar altijd was er weer een tegengeluid. We hebben hem veel te ver laten gaan. We hadden ze uit de Raad van Europa kunnen zetten bijvoorbeeld, al jaren geleden. Want ze hebben alle normen overtreden.” Volgens d’Hamecourt wil Poetin ten koste van alles de geschiedenisboeken in als de man die het Russische Rijk weer heeft teruggebracht. ”De enige hoop is dat er mensen in zijn omgeving de moed hebben om hem bij kop en kont te pakken en hem het Kremlin uit te gooien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter d’Hamecourt en Kristina Petrasova terug. 

Vergelijkbare artikelen