Tom Middendorp: “Het zou best een bom kunnen zijn die in Poetins eigen gezicht gaat ontploffen”

Een militair konvooi van 64 kilometer lang is vanuit Rusland onderweg naar Kiev. Ondanks de bombardementen stuiten de Russische troepen op zware tegenstand van het Oekraïense volk. Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp ziet zwakke plekken in de aanpak van de Russen en licht dat toe bij Op1. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is in Kiev en vertelt meer over de situatie daar.

Televisietoren
Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen was dag 6 van de oorlog in Oekraïne een heftige. Melissen was zelf getuige van een aanslag op de televisietoren in Kiev. “Vanuit mijn kamer heb ik uitzicht op de televisietoren. Er waren vanmiddag 3 explosies te horen en kort daarna vloog er een vliegtuig langs. Vermoedelijk is het vliegtuig verantwoordelijk, maar dat is niet 100% zeker.”

Regeringsgebouwen
De aanslag op de televisietoren komt niet uit het niets. De Russen hebben aangekondigd dat ze communicatiedoelwitten zouden gaan raken. Daarnaast hebben ze gezegd dat ze vanaf nu ook regeringsgebouwen gaan bombarderen. “Vooral het laatste maakt mensen in Kiev erg bezorgd. Iedereen is al dagen aan het hamsteren, zodra er een kans is om naar buiten te gaan, worden alle voorraden door burgers aangevuld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Logistiek 
Satellietbeelden laten zien dat een gigantisch Russisch konvooi richting Oekraïense hoofdstad Kiev trekt. Wat staat Oekraïne de komende dagen nog te wachten? Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp ziet dat er veel spullen worden gebracht om logistieke problemen op te lossen. “Logistiek is een groot probleem bij de Russen. We zien voertuigen zonder brandstof staan omdat er geen aanvoer is en er zijn natuurlijk tienduizenden militairen die allemaal moeten eten, drinken en die nieuwe munitie nodig hebben. Het is een grote logistieke operatie en als de logistiek vastloopt, loopt de hele operatie vast.”

Achilleshiel
Volgens Middendorp kan het enorme konvooi weleens een achilleshiel worden voor de Russen. “Je kan het op allerlei manieren saboteren. Ze gaan door bebost gebied en door hele smalle wegen. Je kan bijvoorbeeld bruggen vernielen of bomen omhakken om zo de colonne even stil te laten staan. Dan kan je hem vanaf de zijkant onder vuur nemen. Het gaat over honderden kilometers en dat geeft een bepaalde kwetsbaarheid.”

Uithongeren
Wat is dan het plan van Poetin met deze colonne en wat wil hij hiermee bereiken? Middendorp denkt dat Kiev langzaam ‘uitgehongerd’ zal worden. “Het lijkt erop dat hij de stad nu echt wil gaan innemen en afsluiten. Voedsel is een probleem voor de bevolking, maar dat geldt ook voor munitie en voor andere dingen die je nodig hebt om zo’n stad te verdedigen. Hij gaat als het ware terug naar de middeleeuwen en op langere termijn is dat heel lastig voor de bevolking van Kiev om vol te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Motivatie
Toch denkt Middendorp niet dat Oekraïne helemaal kansloos is. En dat zit hem erin dat de Oekraïense soldaten een hele andere motivatie hebben dan de Russen. “Ik denk dat er veel Russische militairen zijn die twijfelen over waar ze mee bezig zijn. De Oekraïners zeggen gewoon ‘tot hier en niet verder.’ Als jij met je twintig jaar in een tank zit en je ziet een oma voor je staan die je wegstuurt, wat doe je dan? Daar ga je niet overheen rijden. Dat doet iets met die mensen en dat is ook wel de kracht van de weerstand die we nu in Oekraïne zien. Maar of dat op termijn genoeg is, is de vraag.”

Wat heeft Poetin te winnen?
Het is volgens de oud-commandant ook maar de vraag wat Rusland precies te winnen heeft met deze oorlog. “Stel het lukt ze om Kiev in te nemen en daar een nieuw regime neer te zetten, wat dan? Je hebt te maken met een bevolking die dit gewoon niet wil.” Volgens Middendorp zal een dergelijk regime dan ook niet geaccepteerd worden. “Je kan wel de slag winnen, maar daarmee win je niet het land. Ik zie de wil van de bevolking niet zo snel breken, dus ik denk dat dit best een bom kan zijn die in Poetins eigen gezicht gaat ontploffen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kunnen we meer helpen?
Dan rest nog de vraag of we nog meer kunnen doen om Oekraïne te helpen. Maar dat lijkt lastig zonder echt een partij te worden in het conflict. “Als dit escaleert, vallen er nog veel meer slachtoffers en dat is het grote dilemma waar we met zijn allen inzitten. Iedereen wil graag helpen, maar als het conflict daarmee verder escaleert en Poetin nog grotere middelen in gaat zetten, krijgen we alleen maar meer slachtoffers. Daar winnen we ook niet heel veel mee.”

Kijk hier het hele gesprek over de oorlog in Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen