Raymond Mens: ”Van links tot rechts merk je dat er respect is voor hoe Biden dit doet”

Op dag zes van de oorlog in Oekraïne, moet de Amerikaanse president Joe Biden zich bewijzen als leider van de vrije wereld. Bidens eerste State of the Union staat op het programma, waar de oorlog waarschijnlijk veel aandacht zal krijgen. Heeft de Amerikaanse president geleerd van zijn voorgangers? We bespreken het bij Op1 met Amerikadeskundige Raymond Mens.

Donkere speech
President Biden had zich voorbereid een positieve speech te geven nu de coronapandemie tegen zijn einde loopt en de economie weer wat beter draait. Door de ontwikkelingen in Oekraïne is dat compleet anders gelopen volgens Raymond Mens. ”Die speech wordt al maandenlang geschreven en die is afgelopen week compleet omgegooid. Nu wordt het een donkere speech die nog het meest doet denken aan de speech van George W. Bush in 2002 na 9/11. Biden gaat herhalen dat het westen tegenover de as van het kwaad staat in de wereld. Het wordt een wat donkere speech die ook tegelijkertijd hoopvol moet zijn over zolang wij als het westen maar schouder aan schouder blijven staan, dan kunnen we Poetin de baas zijn. Dat wordt ongeveer de boodschap.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voorspelbaar
Waar de Amerikaanse politiek de laatste jaren ontzettend verdeeld is op vrijwel alles is er volgens Mens van links tot rechts nu wel respect voor hoe Biden de Oekraïne-crisis aanpakt. ”Er is in Amerika geen steun om militair in te grijpen, tegelijkertijd is er gevoelsmatig alle steun voor Oekraïne waar ze vechten voor vrijheid en democratie. Wel is de kritiek op hem dat hij heel voorspelbaar is. Poetin heeft iedere keer een kosten-batenanalyse kunnen maken, als ik A doe dan kost het me zo veel, maar dan levert het me zo veel op.”

Kijk hier het hele gesprek met Raymond Mens terug. 

Vergelijkbare artikelen