Pieter Cobelens: “De Russen hadden verwacht allang in Kiev te staan”

Hoewel er in Charkov tientallen doden zijn gevallen bij Russische raketaanvallen weten Oekraïense militairen stand te houden in de grote steden. De Russische opmars lijkt daarmee geremd. Ondertussen zijn op de Wit-Russische grens vredesonderhandelingen begonnen en voeren westerse landen steeds meer sancties tegen Rusland in. Wat gebeurde er nog meer? In Op1 praten we met oud-directeur militaire inlichtingendienst Pieter Cobelens over de laatste ontwikkelingen.

Volgens Cobelens is dag vijf  van de oorlog redelijk rustig verlopen. Dat komt mede doordat er vredesbespreking tussen Rusland en Oekraïne zijn gestart. “Als je de besprekingen die zijn gevoerd een beetje geloofwaardig wil houden, past het niet om een groot offensief te starten.”

Weerstand
Voor oud-inlichtingenman Pieter Cobelens is één ding duidelijk: de Russen hebben zich verkeken op de weerstand van Oekraïne. “De Russen kampen met behoorlijk wat logistieke problemen, omdat niet voorzien was dat het zo lang zou duren. Ze hadden natuurlijk al lang in Kiev willen zijn om daar de regering af te zetten. Daar hebben ze natuurlijk ook goede ervaringen mee uit het verleden.” Ook de rol van Europa is volgens Cobelens compleet gedraaid. “Het was eerst altijd geen daden maar woorden en nu is het ineens geen woorden maar daden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Cobelens terug. 

Vergelijkbare artikelen