Hans Jaap Melissen vanuit Oekraïne: “Kiev is in een spookstad veranderd”

Kiev ligt al dagen onder vuur. De Russen willen de Oekraïense hoofdstad innemen, terwijl de Oekraïners de stad met hun leven verdedigen. In Op1 bellen we live naar Kiev met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en de vice-minister van buitenlandse zaken van Oekraïne Emine Dzhaparova over de laatste ontwikkelingen.

Spookstad
Hans Jaap Melissen is afgereisd naar Kiev om daar verslag te doen van de oorlog in Oekraïne. Volgens de oorlogsverslaggever verandert Kiev langzaam in een spookstad. “Gisteren reed de metro niet meer, maar waren er nog wel wat mensen op straat. Vandaag mogen mensen ook helemaal niet meer naar buiten.” Zelf is Melissen nog wel even de straat om te gaan om te kijken naar de situatie. “Lopend kan het nog wel redelijk veilig, maar je ziet de stad steeds meer verkrampen en mensen banger worden voor wat gaat komen.”

Angst
Volgens Melissen zijn het niet alleen de burgers die angst voelen. Militairen op straat leven ook in hevige spanning, woede en onbegrip. “De Russische troepenmacht in het noorden nadert Kiev steeds verder. Er is vanalles beloofd aan Oekraïne, zoals wapens. De wapens zijn inmiddels onderweg, maar over sancties heerst nog veel onbegrip. De sancties doen niets aan de raketten van nu en militairen en burgers willen dat de oorlog nu stopt. Helaas zit dat er voorlopig nog niet in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onmogelijk jezelf veilig te voelen
De vice-minister van buitenlandse zaken van Oekraïne Emine Dzhaparova maakt zich grote zorgen over de onvoorspelbaarheid van Poetin. “Hij heeft de nucliaire wapens op scherp gezet en met de aanhoudende bombardementen en beschietingen is het onmogelijk om jezelf veilig te voelen.” Volgens Dzhaparova is Oekraïne meer dan bereid om te onderhandelen over vrede en inmiddels zijn er onderhandelingen gestart. Iets waar de vice-minister toch ook zorgen over heeft. “Loekasjenko verzekerde dat er niks zou gebeuren terwijl de delegatie onderweg was of tijdens de onderhandelingen zelf. Er is vermoedelijk toch een raket ontploft op het vliegveld van Zhytomyr, niet ver van Kiev. De raket kwam waarschijnlijk vanuit Wit-Russisch grondgebied.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen