Achter de schermen is er al jarenlang een onzichtbare cyberoorlog

We zien allemaal de vreselijke beelden van hoe Russische troepen Oekraïne binnenvallen. Maar achter de schermen is er al jarenlang een onzichtbare oorlog, namelijk een cyberoorlog. Oekraïense banken en overheidsinstanties werden aangevallen door een Russisch botnet. Wat is hier aan de hand? We bespreken het bij Op1 met cybersecurity-expert Ronald Prins.

Nederland stuurt cyberexperts naar Oekraïne. Heeft dat toegevoegde waarde? Cybersecurity-expert Ronald Prins: ”Wij hebben echt hele goede cybermensen. Mensen die voor digitale veiligheid kunnen zorgen. Mijn vraag is wel, wat kan je met zo’n team van mensen die je daar nu heen stuurt nou betekenen? Als wij met ons bedrijf een ander bedrijf proberen veilig te maken dan zijn we zo maar een halfjaar verder, en dan hebben we maar één bedrijf gedaan. Dus op korte termijn er mensen heen sturen die daar nieuwe digitale muren gaan neerzetten, ik kan me dat niet zo goed voorstellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ronald Prins terug. 

Vergelijkbare artikelen