MIVD-directeur Jan Swillens: ”Dit gevecht is nog niet gestreden”

In twee bloedige dagen zijn honderden doden en gewonden gemeld in Oekraïne. En de strijd lijkt nog lang niet gestreden. Waar staan we nu en waar eindigt dit? We bespreken de laatste ontwikkelingen met MIVD-baas Jan Swillens, oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen vanuit Kiev.

MIVD-directeur Jan Swillens schetst de huidige situatie in Oekraïne. ”We zien is de volgende fase in het conflict. Je zou kunnen zeggen dat het hele afgelopen jaar de verkenningen hebben plaatsgevonden, ook de cybervoorbereidingen, dat er plannen gemaakt zijn. Met de start van de invasie hebben we gezien hoe die militaire offensieven er dan uit zagen. Wat opvalt is dat het over heel veel assen is. Niet alleen de Donbas maar ook in het noorden vanuit Wit-Rusland, vanuit de Zwarte Zee en ook vanuit Rusland zelf. Uiteindelijk is Kiev, de hoofdstad, een belangrijke doelstelling. Wat we de laatste 24 uur hebben gezien zijn precisiebombardementen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op schema?
Liggen de Russen op schema om Oekraïne te bezetten? ”Dit gevecht is nog niet gestreden. We zien onverzettelijkheid bij de Oekraïeners”, aldus Swillens.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif, Jan Swillens en Hans Jaap Melissen terug. 

Vergelijkbare artikelen