”Het huis stond in brand, ik ben mijn bezittingen kwijt, maar mijn vrouw en kinderen zijn in leven. Dat is het belangrijkst.”

Het ergst denkbare is gebeurd: Rusland is Oekraïne van drie kanten binnengevallen. Vanuit bijna de hele wereld wordt de aanval bestempeld als illegaal en verschillende wereldleiders willen dat Rusland een zware prijs betaalt voor de oorlogsdaad. Bij Op1 schuiven oud-Oekraïens-Nederlands voetballer Evgeniy Levchenko, voormalig VN-gezant Robert Serry en Bob Wouda, wiens vrouw en kinderen in Kiev zitten, aan om de Russische inval te bespreken.

De vrouw en kinderen van Bob Wouda zitten ondergedoken in een schuilkelder in Kiev. “Ik kreeg vanmorgen om zes uur bericht van mijn echtgenote dat ze beschoten werden. Het huis stond in brand, ik ben mijn bezittingen kwijt, maar mijn vrouw en kinderen zijn in leven. Dat is het belangrijkst.”

Wouda zag de aanval van Poetin totaal niet aankomen. ”Niet alleen ik, alle bewoners van Oekraïne. Niemand was ook aan het hamsteren. Mijn kinderen gingen gewoon naar school, dus dat was een hele normale situatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Al langer oorlog
Evgeniy Levchenko heeft een tante die in Kiev woont. ”Vanochtend om vijf uur heeft ze me een bericht gestuurd. Ik kan niet meer weg, het is begonnen. Er werden meteen twee bruggen opgeblazen, wegen werden geblokkeerd. Zij was redelijk in paniek.” Er wordt soms vergeten dat er in Oost-Oekraïne al acht jaar sprake is van oorlog. ”Wat je moet realiseren is dat er daar maandelijks mensen doodgaan, wij hebben dat eigenlijk weggekeken. Dat vind ik jammer van onze maatschappij dat wij dat hebben getolereerd. Op dit moment staan we met onze mond vol tanden en kijken toe dat hij Oekraïne in principe veel makkelijker inneemt dan wij hadden verwacht.”

Tijd voor diplomatie voorbij
Voormalig VN-gezant Robert Serry is geraakt door de situatie in Oekraïne. “De tijd voor diplomatie en de-escalatie is voorbij. Ik wil een beroep doen op Nederlanders om nu gul te zijn. Er is al een giro geopend. Wat er op ons af komt is heel veel humanitair leed. Ik hoop echt dat dat ook nationaal wordt aangepakt. We moeten ook goed begrijpen wat dit betekent. Wij kunnen vanavond weer rustig naar bed gaan dankzij die NAVO-paraplu die wij hebben. De Oekraïners die zo graag lid willen worden van de EU, die slapen nu in schuilkelders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bob Wouda, Evgeniy Levchenko en Robert Serry terug.

Vergelijkbare artikelen