Han ten Broeke: ”Streep door illusie dat diplomatieke oplossing bereikt kan worden”

De Russische president Poetin heeft bekendgemaakt een militaire ‘vredesmissie’ naar Oekraïne te sturen. Buitenlandspecialist Han ten Broeke zegt dat Poetin hiermee een streep zet door alle illusies die er nog waren dat er een diplomatieke oplossing bereikt zou kunnen worden. ”We hebben het eerder gezien, 30 jaar geleden in een klein strookje land bij Moldavië. Ook daar hebben de Russen zogenaamde vredestroepen naar binnen gebracht. En dat land is de facto onderworpen aan de Russen. En dat is waar hij op uit is. Er zijn A en B-landen in de belevenis van Poetin en dat heeft hij heel duidelijk gemaakt, Oekraïne is een B-land.”

Sancties
Het is volgens Ten Broeke noodzakelijk dat Europa eensgezind is bij het nemen van sancties tegen Rusland. ”De sancties die nu zullen volgen zullen ongetwijfeld persoonsgerichte sancties zijn. Vervolgens kun je denken aan industriële of zakelijke belangen. Maar ik sluit niet uit dat de sancties verder gaan als er sprake is van militair optreden. Je moet daar ook escalatie in houden, alleen het is nu Poetin die heel snel escaleert.”

Nederlandse troepen?
Minister Hoekstra noemde de acties van Rusland onaanvaardbaar. Betekent dat dat Nederland troepen moet gaan sturen? Ten Broeke: ”Nee, dat betekent het zeker niet. Ik denk niet dat Nederland of welk ander NAVO of westers land zo ver zal gaan. Wij willen niet in een oorlog komen met Rusland. Maar wij kunnen ook niet accepteren dat Poetin eigenlijk aan alles wat is afgesproken met de Russen een einde maakt. Ook de Russen hebben die onafhankelijkheid van Oekraïne meerdere malen ondertekend. Hij maakt een einde aan het idee dat landen zelfstandig soeverein zijn, territoriale grenzen hebben die dienen te worden gerespecteerd.”

Kijk hier het hele gesprek met Han ten Broeke terug. 

Vergelijkbare artikelen