Thomas Krol over de Olympische Spelen: “Ik heb daar de beste race gereden die ik kon rijden”

Zeventien medailles zijn er maar liefst gewonnen in China. Met al deze plakken eindigde Nederland op de zesde plek in de medailleranglijst. Vanavond blikken we met shorttrackers Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, shorttrackcoach Jeroen Otter, schaatser Thomas Krol, kunstschaatser Lindsay van Zundert, skelentonster Kimberly Bos, sportpresentator Hélène Hendriks en Minister voor Sport Conny Helder terug op de Olympische Spelen.

Thomas Krol
Onder begeleiding van het in Nederland wereldberoemde dwijlorkest Kleintje Pils worden de Nederlandse olympiërs bij Op1 in het zonnetje gezet. Schaatser Thomas Krol veroverde in Beijing twee medailles. Zilver op de 1500 meter en goud op de 1000 meter, daar is hij maar wat trots op. “Het is een droom om daar te mogen staan. Het is heel groot, groter dan alles dat ik heb meegemaakt. Ik heb daar de beste race gereden die ik kon.”

De medailles die Krol veroverde oogden overtuigend, maar volgens de schaatser ging het niet vanzelf. Voorafgaand aan de wedstrijden kampte hij met negatieve gedachten. “Misschien faal je wel”, dacht de schaatser. Toch wist hij de gedachten om te zetten in iets positiefs. Onder andere door hulp in te schakelen van een sportpsycholoog. “Uiteindelijk wil je gaan richten op taken die je zelf wil doen. Ik heb ook met een sportpsycholoog contact gehad. Hij zei: ‘zet een timer van 10 minuten voor het slapen gaan en denk alles wat je wilt.’ Na 7 minuten viel ik als een blok in slaap.”

Shorttrackers 
Met zijn twee medailles kon Krol nog niet tippen aan Suzanne Schulting. Met maarliefst vier medailles mocht zij zichzelf met recht de koningin van het olympische shorttracktoernooi noemen. Het hoogtepunt beleefde ze samen met haar ploeggenoten op de aflossing. Na het brons van vier jaar geleden, werd nu overtuigend goud gewonnen. “Het racen is gewoon zo mooi. We zeiden tegen elkaar voor de finale: ‘We zijn wel echt heel zenuwachtig, maar we hebben er vooral heel erg veel zin in.’ We hadden gewoon heel veel zin om die rit te gaan rijden.”

Lekkerste gevoel op aarde
Van spanningen die Krol voelde had Schulting een stuk minder last. “Tuurlijk ik ben super zenuwachtig als ik zo’n wedstrijddag begin, maar als ik in de A-finale in de heatbox zit, kan je mij echt niet gelukkiger maken. Je bent natuurlijk super zenuwachtig, maar het is het lekkerste gevoel op aarde als je weet dat je zo het ijs opgaat om een A-finale te rijden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Olympische Spelen terug.

 

Vergelijkbare artikelen