”Eigenlijk zijn we vanaf het begin monddood en onzichtbaar gemaakt”

In het eerste half jaar van de coronacrisis werd met name de verpleeghuiszorg aan zijn lot overgelaten. Dat komt naar voren in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de corona-aanpak in het eerste half jaar dat vanmorgen werd gepresenteerd. Nederland was door een ondermaatse voorbereiding niet klaar voor de coronacrisis. Bij Op1 bespreken we het rapport met politiek verslaggever Joost Vullings, verzorgende in een verpleeghuis Marita de Kleijne-Peters en arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans. 

Volgens Joost Vullings is het een pittig rapport met vaak harde kritiek, maar wordt er door de Onderzoeksraad ook zeker begrip getoond voor de situatie van toen: ”Hugo de Jonge vond dat er nog meer begrip mocht zijn. Ik vind dat ze best wel vaak opschrijven dat het heel ingewikkeld was, dat er moeilijke keuzes waren, dilemma’s. En dat er ook omstandigheden waren die je niet kon voorzien. Ze zeggen wel dat we niet voorbereid waren maar ze zeggen ook dat de minister van Volksgezondheid eigenlijk niet de macht had om te doen wat hij zou willen doen. Dat kun je als kritiek opvatten maar je kunt ook zeggen dat is eigenlijk misschien wel een steun in de rug.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kwetsbare structuur
OMT-lid Jan Kluytmans heeft ook met de Onderzoeksraad gesproken: ”Ik heb in ieder geval gezegd dat ik de structuur van het OMT richting kabinet en terug voor die lange termijn kwetsbaar vond. Er is eigenlijk maar één persoon die tussen het kabinet en het OMT staat, dat is Jaap van Dissel. Het is denk ik altijd kwetsbaar als je iets aan één persoon ophangt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ongemakkelijk gevoel
Ook vond Kluytmans dat er te veel besluiten en ongemakkelijke berichten aan het OMT opgehangen werden. ”Wij zijn natuurlijk adviserend. Dat moet gewogen worden door het kabinet, met ook andere belangen gehoord, en dan tot een besluit komen. Je kreeg soms het gevoel, gaan wij nou hier het land besturen? Dat kan toch niet zo zijn, zo moet het niet zijn. Ik vond dat heel ongemakkelijk, wij zijn gewoon onafhankelijke adviseurs.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Monddood en onzichtbaar
Verzorgende in een verpleegtehuis Marita de Kleijne-Peters voelde zich samen met haar collega’s aan het begin van de coronacrisis aan hun lot overgelaten. ”Heel erg zelfs. Eigenlijk zijn wij vanaf het begin zelf aan het uitvinden gegaan. Wat moeten we nu eigenlijk doen? Eigenlijk zijn we vanaf het begin monddood en onzichtbaar gemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Marita de Kleijne-Peters & Jan Kluytmans terug. 

Vergelijkbare artikelen