OMT-lid Jan Kluytmans: “Bij de tweede golf hebben we gewoon tijd verklungeld”

Begin 2020 doet arts-microbioloog Jan Kluytmans een schokkende ontdekking: het coronavirus heeft ons land bereikt en rukt veel agressiever op dan eerst werd voorspeld. Hij slaat alarm en wordt als OMT-lid een bekende Nederlander. Hoe is het om wetenschapper te zijn in crisistijd? Het is te lezen in het boek ‘Virus’ dat over Kluytmans verscheen. Hij vertelt erover bij Op1.

“Bij de tweede golf wisten we hoe het virus zich kon gedragen en daar hebben we te laat ingegrepen.” OMT-lid Jan Kluytmans blikt in het door Roy Ferwerda geschreven boek ‘Virus’ terug op twee jaar pandemie. “De eerste keer werden we overvallen, maar bij de tweede golf hebben we gewoon tijd verklungeld. Dat heeft gewoon te lang geduurd voordat er maatregelen waren. Ik heb het er ook met Marion Koopmans over gehad. Waarom kregen we het signaal van ‘dit gaat mis’ niet verder? Het kwam niet verder en we hebben te laat ingegrepen.”

Vijftig procent van de kennis
“In crises als deze moet je met vijftig procent van de kennis honderd procent van de besluiten nemen”, zei Mark Rutte tijdens op de coronapersconferentie van 12 maart 2020. Volgens Kluytmans was de minister president optimistisch. “Vijftig procent kennis was denk ik een overschatting, maar het waren hele harde maatregelen. Die lockdown is genomen op vijftien of zestien maart, als het een week eerder was gedaan had dat ontzettend veel gescheeld.”

Tropenjaren
Het OMT kies je niet voor, daar word je voor gevraagd. “Dat is een maatschappelijke plicht als je de kennis hebt.” Twee jaar lang onderdeel zijn van het OMT zorgde voor slapeloze nachten, frustraties, maar daarin kon Kluytmans ook het verschil kunnen maken. “Het waren wel tropenjaren. Het is best wel moeilijk om met dit virus te spelen. Met omikron zijn we volledig op het verkeerde been gezet, maar nu eens een keer niet ten nadelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Kluytmans terug.

Vergelijkbare artikelen