Mensen die hersteld zijn van corona hebben verhoogd risico op hart- en vaatziekten: ”Dit is best schrikbarend”

Twee jaar geleden hadden de meeste Nederlanders nog nooit van Diederik Gommers gehoord. Tijdens de pandemie groeide de intensivist uit tot een mediapersoonlijkheid. Vandaag gaf hij het stokje over als voorzitter van de Nederlandse IC’s aan Iwan van der Horst. Wel blijft Gommers voorlopig nog OMT-lid, nu de pandemie zich op een kantelpunt begeeft. Ze zijn samen te gast bij Op1. 

We gaan Iwan van der Horst minder vaak in de media zien dan Diederik Gommers. ”Ja, omdat er na twee jaar op een gegeven moment toch op een andere manier mee omgegaan wordt. Vanuit de IC hoeven we daar minder over te vertellen. Ik denk dat Diederik het ontzettend goed heeft gedaan en dat het bijgedragen heeft. Nu wordt het hopelijk de tijd om het meer over middellange termijn maatregelen te hebben.”

Einde OMT
Diederik Gommers blijft voorlopig nog wel lid van het OMT, eerder vertelde hij dat hij met het overgeven van het voorzitterschap ook het OMT zou verlaten. ”Dat is een beetje een discussie met de voorzitter geweest. We zien dat het eigenlijk op zijn eind loopt. Dat is mogelijk al deze maand. Toen hebben we gezegd, als het dan op zijn eind loopt dan heeft het niet zo veel zin, maak het dan even af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hart- en vaatziekten
Uit onderzoek blijkt dat mensen die hersteld zijn van corona een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Iwan van der Horst is van origine cardioloog. ”Af en toe is de discussie geweest ‘het is een griepje’. Dus niet, dit is best heftig. We volgen mensen vanuit de eerste piek over een langere tijd. Bijvoorbeeld in ons centrum naar de hartschade. Dit is best schrikbarend.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers & Iwan van der Horst terug. 

Vergelijkbare artikelen