”Belangrijk dat er behandeling op maat komt voor psychische effect kanker”

Als je als twintiger of dertiger kanker krijgt, staat je leven totaal op z’n kop. Daarom heeft het Antoni van Leeuwenhoek een speciaal programma voor adolescenten en jongvolwassenen. Olga Husson doet onderzoek naar de psychosociale gevolgen voor deze groep patiënten. Samen met Jeannot Peijen, de geliefde van de overleden Ruud ten Wolde, is ze te gast bij de speciale uitzending van Op1 vanuit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Het is volgens Olga Husson belangrijk om niet alleen naar de fysieke behandeling te kijken maar ook naar de begeleiding op het mentale vlak. ”Jongvolwassenen met kanker worden in de bloei van hun leven geconfronteerd met deze ziekte en dat is een fase in je leven waarin je eigenlijk bezig bent met het bereiken van ontwikkelingsmijlpalen. Denk daarbij aan het vormen van je eigen identiteit, het afronden van je opleiding, het starten met je eerste baan, het aangaan van relaties, het stichten van een gezin. Dat wordt eigenlijk ruw onderbroken door de ziekte kanker en de behandeling daarvan. Het is maar de vraag of mensen deze ontwikkelingsmijlpalen nog gaan bereiken, maar ze worden in ieder geval voor een groot deel vertraagd hierdoor.”

Psychische effect
Jeannot Peijen vindt het belangrijk dat er ook een behandeling op maat komt voor het psychische effect. ”Het is heel belangrijk om tijdens het ziekteproces maar ook daarna als het beter gaat daar oog voor te hebben. Vanuit daar zijn we om het gedachtegoed van Ruud voort te zetten de stichting Ziek Gelukkig begonnen. Daarbij kijken we eigenlijk hoe de route naar de juiste contactpersonen het makkelijkst kan worden gemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeannot Peijen en Olga Husson terug.

Vergelijkbare artikelen