”Hij moet verantwoordelijk zijn geweest voor vele duizenden doden”

Klokkenluiders werden geïntimideerd én het bewijsmateriaal werd vernietigd. Onderzoeksjournalist Maurice Swirc ontdekte in zeer geheime documenten de reden waarom Nederlandse militairen nooit zijn vervolgd voor hun oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië: het werd in de doofpot gestopt. Hierover schreef Maurice het boek ‘De Indische doofpot’. Samen met historicus Hans Goedkoop vertelde hij erover bij Op1.

De grootvader van Hans Goedkoop diende als hoge officier bij het KNIL tijdens de dekolonisatieoorlog. ”Hij moet verantwoordelijk zijn geweest voor vele duizenden doden aan de kant van de vijand. Aan mijn oudste broer vertelde mijn opa een keer over een kistje in zijn werkkamer. Daar zit alles in als ze me nog eens een proces aan doen. Dus dat was iets waar hij in stilte rekening mee hield dat hij als hoge officier nog eens aangeklaagd zou worden. En hij had dus stukken die zo belastend waren voor anderen dat mensen het wel uit hun hoofd zouden laten om hem te belasten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Maurice Swirc en Hans Goedkoop terug. 

Vergelijkbare artikelen