Anis Boumanjal: ”Wat mij stoort is de daadloosheid van het Openbaar Ministerie”

Bij de Belastingdienst werd van „een nest Antillianen” gesproken en toch zag het Openbaar Ministerie geen reden (ambtenaren van) de Belastingdienst wegens discriminatie te vervolgen. Als het aan strafrechtadvocaat Anis Boumanjal ligt, komt daar verandering in. Hij deed namens drie cliënten aangifte tegen de ambtenaren die volgens hem moedwillig discrimineerden. Bij Op1 vertelt Boumanjal waarom hij denkt dat het nu wél gaat lukken.

Daadloosheid
De Belastingdienst heeft strafrechtelijke immuniteit. ”Daar ben ik het juridisch niet mee eens, maar als de Hoge Raad dat zegt dan heb ik me daar aan te houden. Dat geldt ook voor de mensen die aan de touwtjes zitten, die hebben ook die immuniteit. Maar de individuele ambtenaren die genieten wat mij betreft geen strafrechtelijke immuniteit. Wat mij stoort is de daadloosheid van het Openbaar Ministerie. Als je dit soort aanwijzingen leest waarom heb je dan zelf niet de drang als Openbaar Ministerie om bij te dragen aan de integriteit van een overheid.”

Strafrechtelijk aansprakelijk
Het lijkt Boumanjal dat de ambtenaren op eigen titel de dubbele nationaliteit als risicosignaal opgevoerd hebben en dat ze daarom vervolgd kunnen worden. ”De Belastingdienst houdt voet bij stuk dat dubbele nationaliteit geen risicosignaal is. Als dat niet het beleid van de Belastingdienst is, en jij gaat dat als individuele ambtenaar dat zelfstandig opvoeren als risicosignaal dan ben je strafrechtelijk aansprakelijk en dan kom je in de discriminatiesfeer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anis Boumanjal terug. 

Vergelijkbare artikelen