Deniz Üresin: ”Ik ken jongens waarvan benen zijn geamputeerd door lachgasgebruik”

Hij was dé lachgaskoning van Amsterdam, de 26-jarige Deniz Üresin. Maar nadat zijn beste vriend overlijdt en andere vrienden ernstig ziek worden door het gebruik van lachgas besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij geeft nu voorlichting aan jongeren over de gevaren van lachgas. Samen met revalidatiearts Wendy Achterberg is Deniz te gast bij Op1.

Deniz Üresin zag van dichtbij hoe vrienden aan lachgas kapot gingen. ”Ik ken jongens waarvan benen geamputeerd zijn op jonge leeftijd. Andere mensen die gewoon op een jonge leeftijd zijn gestorven door een hartaanval of hartfalen. Dat komt allemaal door lachgas.” Waar Deniz eerst nog de lachgaskoning werd genoemd, noemen mensen hem nu de lachgasbekeerling. ”Ik heb zelf de gevolgen ervan gezien. Het leek heel onschuldig, maar toen ik met de tijd heb gezien dat het zo veel schade kan toebrengen aan de medemens was het voor mij niet meer het moment om als lachgaskoning rond te lopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Steeds groter probleem
Revalidatiearts krijgt steeds vaker te maken met patiënten met ernstige klachten door lachgasgebruik. ”Waar het echt om draait is het feit dat het nu niet verboden is dat het nog steeds een veel te onschuldig imago heeft. Het feit dat het zo makkelijk verkrijgbaar is dat helpt daar echt enorm bij. Het wordt een steeds groter probleem. De afgelopen vier tot vijf jaar zien we zo’n 65 aanmeldingen alleen al in Amsterdam van jongeren die lichamelijke klachten hebben ten gevolge van lachgasgebruik. Verreweg het grootste deel daarvan is de afgelopen twee, drie jaar. We zien echt een enorme stijging en het probleem wordt alleen maar groter.

Verslaving
”Daarbij komt ook nog eens dat verslaving een steeds grotere rol gaat spelen. Ik zie jongeren terugkomen die bij ons gerevalideerd hebben. Die gewoon door verslaving weer opnieuw klachten krijgen. Jongeren die de rest van hun leven in een rolstoel zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Deniz Üresin en Wendy Achterberg terug.

Vergelijkbare artikelen