”Er moet voorlopig gestopt worden met het bouwen van windmolenparken”

Slaapstoornissen, stress, verminderde leerprestaties en een verhoogde bloeddruk. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het wonen vlakbij windmolens deze gezondheidsrisico’s met zich meedraagt. Zolang onduidelijk is wat veilige afstanden zijn voor plaatsing nabij woningen moet de aanleg van windmolenparken daarom worden stopgezet, vindt VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Maar Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, is het daar niet mee eens. Samen met gedupeerde Thijs Leydens waren ze te gast bij Op1.

Thijs Leydens woont op 500 meter afstand van een windmolenpark. ”Ik heb echt last van het geluid. Ik denk dat erg onderschat wordt. Het betekent dat je slechter slaapt, maar wat ik nog veel zorgelijker vind is dat je ziet in de omgeving dat mede-dorpsbewoners die daar wat gevoeliger voor zijn er echt aan onderdoor kunnen gaan. Dat brengt echt grote gezondheidsproblemen met zich mee en zelfs dat we nu ook klimaatbeleidvluchtelingen hebben van veel gezinnen die echt wegtrekken en vluchten.”

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat we voorlopig moeten stoppen met het bouwen van windmolenparken. ”Er loopt op dit moment een onderzoek en er wordt door het RIVM een gezondheidscenter opgericht. Wat ik eigenlijk wil is dat de komende maanden gebruikt worden om te komen tot een veilige afstandsnorm, dus op hoeveel meter kan het wel afhankelijk van de grootte van de molen op een gezonde manier. En dat we dan pas doorgaan met het bouwen van nieuwe parken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Olof van der Gaag wil niet stoppen met het bouwen van windmolenparken. ”We hebben die duurzame energie ongelofelijk hard nodig. We zien dat klimaatverandering een ravage wereldwijd aanricht. We zijn ongelofelijk afhankelijk van het Russische aardgas wat de energierekening peperduur maakt. We moeten ontzettend snel over naar nieuwe duurzame energiebronnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thijs Leydens, Silvio Erkens & Olof van der Gaag terug. 

Vergelijkbare artikelen